Staročeské placky pečené nasucho - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Staročeské placky pečené nasucho
Staročeské placky pečené nasucho
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 49688 |
Kategorie: | Brambory |
Ingredience
750 g | Brambory |
3 polévková lžíce | Husí sádlo |
250 g | Mouka pšeničná hrubá |
5 polévková lžíce | Povidla švestková |
2,5 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 23g |
---|---|
Cholesterol | 76,3mg |
Draslík | 793,9mg |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 21,4mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Husí sádlo, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hrubá, Povidla švestková mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Staročeské placky pečené nasucho postup přípravy receptu:
1 | Oloupeme a omyjeme brambory. Rozkrájíme je na kostky a dáme do hrnce s osolenou vodou vařit na přibližně 20 minut. Poté je scedíme, horké vyklopíme na lehce pomoučený vál a válečkem je rozmačkáme. Pak brambory shrneme na hromádku, přidáme k nim zbylou mouku, vejce a špetku soli. Těsto dobře propracujeme. Nesmí se lepit! Vyválíme z něj váleček o průměru asi 8 cm. Nakrájíme z něj díly silné 2-3 cm a válečkem z každého dílu vyválíme tenkou placku o síle do 2-3 mm. |
2 | Placky pečeme nasucho na rozpáleném plátu kamen z každé strany dozlatova. |
3 | Upečené placky potřeme sádlem, pak je potřeme domácími švestkovými povidly, přehneme a hned horké podáváme. |