Šmorn - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Šmorn
Šmorn
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 49693 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
200 g | Brambory |
1 l | Mléko - podmáslí |
250 g | Mouka pšeničná hrubá |
4 polévková lžíce | Pšeničná krupice |
4 polévková lžíce | Sádlo škvařené |
1 kávová lžička | Sůl |
6 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 6g |
---|---|
Cholesterol | 11,6mg |
Draslík | 208,3mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 5,7mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Sádlo škvařené, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko - podmáslí, Mouka pšeničná hrubá, Pšeničná krupice mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Šmorn postup přípravy receptu:
1 | Omyté brambory uvaříme ve slupce doměkka (6 dl voda). Uvařené scedíme, vychladlé oloupeme a nastrouháme najemno do mísy. Přidáme k nim hrubou mouku, 2 lžíce krupice, sůl a směs promneme, až se utvoří žmolky. V pánvi si nasucho opražíme dorůžova další 2 lžíce krupice a přidáme ji k bramborům a znovu prsty promícháme. Těsto dáme do sádlem (1 lžíce) vymaštěného pekáčku. Na plotně těsto za stálého míchání prohřejeme, polijeme rozpuštěným sádlem (3 lžíce) a dáme ho do předem vyhřáté trouby zapéct. Pečeme při 220°C přibližně 6-10 minut. |
2 | Šmorn rozdělíme na talíře a podáváme ho s podmáslím. |