Bramborovo-mrkvové pyré - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bramborovo-mrkvové pyré
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 49708 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
Pyré | |
---|---|
700 g | Brambory |
30 g | Cibulka jarní |
1 polévková lžíce | Cukr krupice |
200 g | Máslo čerstvé |
500 g | Mrkev kořen |
1 špetka | Pepř černý mletý |
3 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
0,5 kávová lžička | Sůl |
10 ks | Tymián čerstvý |
4 l | Voda pitná |
Houby | |
200 g | Houby čerstvé |
50 g | Máslo čerstvé |
1 špetka | Pepř černý mletý |
2 špetka | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 30g |
---|---|
Cholesterol | 78,8mg |
Draslík | 870,4mg |
Vláknina | 27g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 110,7mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 50,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Cibulka jarní, Cukr krupice, Sůl, Tymián čerstvý, Voda pitná, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka), Houby čerstvé, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Bramborovo-mrkvové pyré postup přípravy receptu:
1 | Bramborové pyré: Brambory ve slupce důkladně omyjeme, a uvaříme je v hrnci s osolenou vodou. Přidáme také snítek tymiánu. Uvařené brambory scedíme, necháme vychladnout, oloupeme a rozmačkáme je na pyré. |
2 | Mrkvové pyré: Mrkev omyjeme, očistíme, vložíme do osolené vody a vaříme téměř doměkka. Potom ji scedíme, necháme také vychladnout a nakrájíme na větší kousky. V kastrůlku rozehřejeme polovinu dávky másla, zpěníme na něm nakrájenou jarní cibulku, přidáme nakrájenou mrkev, cukr a vše necháme zkaramelizovat. Suroviny zalijeme 5 dl vody, vložíme snítek tymiánu a za občasného míchání povaříme pod poklici tak dlouho, aby nám mrkev změkla. Po dobu vaření dolijeme občas vodu. Uvařenou mrkev mačkadlem rozmačkáme na pyré. |
3 | Mrkvové a bramborové pyré smícháme spolu, přilijeme smetanu, přidáme 100 g máslo. Podle vlastní chutě dochutíme solí, pepřem a vše důkladně promícháme. |
4 | Příprava hub: Houby očistíme, opláchneme pod tekoucí vodou, necháme okapat. Těsně před podáváním je orestujeme v pánvi na rozehřátém másle, dochutíme solí a pepřem. |
Poznámka
Bramborovo-mrkvové pyré je vhodnou přílohou k různým druhům pečeného masa. Recept pochází z německé kuchyně.