Vařený závin s uzeným a zelím - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 105 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vařený závin s uzeným a zelím
Vařený závin s uzeným a zelím
Celkový čas: | 105 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 70 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 49734 |
Kategorie: | Brambory |
Ingredience
3 l | Voda pitná |
400 g | Zelí bílé kysané |
Náplň | |
---|---|
2 ks | Cibule |
3 špetka | Pepř černý mletý |
2 polévková lžíce | Sádlo škvařené |
60 g | Strouhanka |
0,5 kávová lžička | Sůl |
260 g | Uzené maso vařené |
180 g | Vepřové škvarky |
Těsto | |
600 g | Brambory |
250 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 kávová lžička | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
8 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 21g |
---|---|
Cholesterol | 85,7mg |
Draslík | 500,1mg |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 27,2mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Voda pitná, Cibule, Sádlo škvařené, Strouhanka, Sůl, Brambory, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Zelí bílé kysané, Pepř černý mletý, Uzené maso vařené, Vepřové škvarky, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Vařený závin s uzeným a zelím postup přípravy receptu:
1 | Náplň: Vepřové škvarky pomeleme na masovém mlýnku. Oloupané cibule drobně pokrájíme. Uzené vařené maso nakrájíme na malé kostičky, nebo ho nahrubo pomeleme. V pánvi si rozpálíme sádlo, na něm zpěníme cibuli, když začne růžovět, přidáme uzené maso, promícháme a podle chuti dosolíme a okořeníme pepřem. Krátce směs osmažíme a necháme vychladnout. |
2 | Těsto: Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce doměkka. Vaříme 20 minut, poté brambory scedíme, vychladlé oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Brambory v míse promísíme s většinou mouky, solí a vejci. Směs dáme na zbytkem mouky pomoučený vál a těsto dobře prohněteme. Když se nelepí, přendáme ho na pečící papír (o něco menší, než pečící plech). Na pečícím papíru z těsta vyválíme placku silnou asi 5 mm ve tvaru obdélníku. |
3 | Těsto posypeme strouhankou, rozetřeme po něm pomleté škvarky a maso s cibulí včetně výpeku. Pomocí pečícího papíru těsto zavineme a upravíme do závinu. Z pečícího papíru závin přeneseme na čistou navlhčenou utěrku nebo plátno. Závin zabalíme a konce dobře zavážeme provázkem. Ve větším hrnci si přivedeme k varu vodu a závin v ní vaříme pomalu 45 minut. |
4 | Uvařený závin rozbalíme, nakrájíme na plátky a hned podáváme s kysaným zelím. |