Čokoládové bábovičky s tofé fondánem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Čokoládové bábovičky s tofé fondánem
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | Gordon Ramsey |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (23%) |
ID receptu: | 49747 |
Kategorie: | Dezerty a moučníky |
Ingredience
200 g | Čokoláda hořká |
500 g | Cukr krupice |
220 g | Máslo čerstvé |
140 g | Mouka pšeničná hrubá |
200 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
4 ks | Vaječný žloutek slepičí |
4 ks | Vejce slepičí |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 84g |
---|---|
Cholesterol | 491,0mg |
Draslík | 75,3mg |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 41,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Čokoláda hořká, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hrubá, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Čokoládové bábovičky s tofé fondánem postup přípravy receptu:
1 | Nejprve si připravíme tofé fondán. V malém rendlíku smícháme 30 g krupicového cukru s dvěma lžícemi vody a pomalu zahříváme. Když se cukr rozpustí, zvýšíme oheň, sirup povaříme asi 5 minut, odstavíme, cukrový sirup přelijeme do většího rendlíku a dáme na oheň. Potom přisypeme 220 g krupicového cukru, zahřejeme na 120 °C, pomalu vmícháme polovinu šlehačky a vaříme, až směs získá zlatohnědou barvu. Odstavíme z ohně, všleháme zbytek šlehačky, fondán necháme vychladnout a studený ho uložíme asi na hodinu do chladničky. |
2 | Na bábovičky si rozklepneme vejce a ve vodní lázni rozehřejeme nastrouhanou hořkou čokoládu s 200 g másla. Vejce spolu se žloutky a s 250 g cukru v míse šleháme, až je směs nadýchaná a světlá. Do této směsi pak opatrně vmícháme 100 g mouky a potom rozpuštěnou čokoládu s máslem. Formičky na bábovky vytřeme 20 g změklého másla, vysypeme zbylou moukou a dáme vychladit na 10 minut do chladničky. Formy potom do dvou třetin naplníme vaječnou čokoládovou směsí, doprostřed dáme půl lžíce fondánu a navrch opět směs. Vložíme je do trouby předehřáté na 180 °C, při této teplotě pečeme 10-15 minut, až bábovičky ztuhnou, a poté je necháme 3-4 minuty chladnout. |
3 | Ještě teplé dezerty vyklopíme na talířky a servírujeme. |
Poznámka
Bábovičky se výborně doplňují s vanilkovou zmrzlinou.