Obrácený koláč sester Tatinových se zmrzlinou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Obrácený koláč sester Tatinových se zmrzlinou
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 49750 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
50 g | Cukr krupice |
3 ks | Jablka |
10 ks | Kardamom |
300 g | Listové těsto |
50 g | Máslo čerstvé |
125 ml | Zmrzlina vanilková |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 73g |
---|---|
Cholesterol | 34,2mg |
Draslík | 894,6mg |
Vláknina | 43g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 18,7mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 19,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Jablka, Kardamom, Zmrzlina vanilková mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Listové těsto, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Obrácený koláč sester Tatinových se zmrzlinou postup přípravy receptu:
1 | Jablka oloupeme, rozčtvrtíme, zbavíme jádřinců a necháme je 2-3 hodiny oschnout. Na tenké plátky nakrájíme máslo a nadrtíme kardamom. |
2 | Z listového těsta vyválíme placku o průměru 25 cm. Dno mělké pečící pánve pokryjeme plátky másla, které posypeme krupicovým cukrem a polovinou drceného kardamomu. Na tento základ do kruhu rozložíme čtvrtky jablek, jednu dáme doprostřed. Pánev zahříváme na mírném ohni, až se z rozpuštěného cukru a másla vytvoří světlý karamel, pak pánev odstavíme a necháme vychladnout. Na vychladlá jablka položíme těsto a jeho okraje přitlačíme až na dno pánve, kterou pak vložíme do trouby předehřáté na 200 °C. Při této teplotě koláč pečeme 15-20 minut a když je těsto zlaté a křupavé, vyjmeme koláč z trouby a necháme vychladnout. Vychladlý koláč vyklopíme na plochou mísu a servírujeme překrytý vanilkovou zmrzlinou, posypanou druhou polovinou drceného kardamomu. |