Hnízda s jablky z Perneku - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Hnízda s jablky z Perneku
Hnízda s jablky z Perneku
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 49848 |
Kategorie: | Ovocné dezerty |
Ingredience
50 g | Hera |
1,5 dl | Mléko plnotučné |
Rozpečená jablka | |
---|---|
3 polévková lžíce | Cukr krystal |
1 ks | Cukr skořicový |
2 špetka | Hřebíček |
750 g | Jablka |
0,5 kávová lžička | Skořice mletá |
5 polévková lžíce | Strouhanka |
0,5 dl | Voda pitná |
Těsto | |
400 g | Brambory |
300 g | Mouka pšeničná hrubá |
0,5 kávová lžička | Sůl |
6 dl | Voda pitná |
100 g | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 61g |
---|---|
Cholesterol | 16,6mg |
Draslík | 665,9mg |
Vláknina | 17g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 20,5mg |
Vitamín E | 3,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 237,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krystal, Hřebíček, Jablka, Skořice mletá, Strouhanka, Voda pitná, Brambory, Sůl, Voda pitná, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hera, Mléko plnotučné, Cukr skořicový, Mouka pšeničná hrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Hnízda s jablky z Perneku postup přípravy receptu:
1 | Omytá jablka rozkrájíme, zbavíme jádřinců, oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. V rendlíku s 0.5 dl vody je za častého promíchání rozpečeme. Dochutíme je cukrem, mletou skořicí a roztlučeným hřebíčkem. Jablka rozpékáme přibližně 15 minut. Potom je necháme vychladnout. Strouhanku nasucho osmažíme v teflonové pánvi dozlatova a promícháme se skořicovým cukrem. Heru roztopíme. |
2 | Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce v 6 dl vody doměkka. Vaříme je přibližně 20 minut. Pak je scedíme, vychladlé oloupeme a nastrouháme do mísy, přidáme k nim hrubou mouku, sůl a velmi hustou zakysanou smetanu. Těsto dobře propracujeme a dáme na pomoučený vál. Vyválíme z něj placku silnou 1 cm. Potřeme ji Herou, posypeme strouhankou a rozetřeme rozpečené jablka, kromě 2cm okrajů. Těsto zabalíme do závinu, nakrájíme na díly široké 5-6 cm. |
3 | Díly položíme řeznou stranou do zapékací mísy, kterou jsme vytřeli zbytkem Hery (1-2 lžíce.) Mísu zakryjeme a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 200 °C přibližně 25-35 minut dozlatova. |
4 | Upečené přelijeme mlékem a pečeme odkryté 5-7 minut - necháme je nasáknout. |
5 | Jablková hnízda podáváme teplá i studená. |