Černá cizrna na smetaně - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Černá cizrna na smetaně
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | matousek |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (0%) |
ID receptu: | 49878 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
0,3 kávová lžička | Čertovo lejno |
1 stroužek | Česnek |
2 kávová lžička | Chilli koření mleté |
5 ks | Chilli paprička zelená |
200 ml | Cizrna černá |
7 polévková lžíce | Fazole červené |
1 kávová lžička | Garam masala |
1 kávová lžička | Kmín celý |
1 polévková lžíce | Koriandr čerstvý |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
5 ks | Rajčata |
100 ml | Smetana 12% (konzumní) |
1 kávová lžička | Sůl |
1 l | Voda pitná |
1 ks | Zázvor mletý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 15g |
---|---|
Cholesterol | 7,4mg |
Draslík | 338,4mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 728,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 11,9mg |
Vitamín E | 1,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 19,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Chilli koření mleté, Kmín celý, Koriandr čerstvý, Rajčata, Sůl, Voda pitná, Zázvor mletý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Chilli paprička zelená, Cizrna černá, Fazole červené, Garam masala, Máslo čerstvé, Smetana 12% (konzumní) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Čertovo lejno nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Černá cizrna na smetaně postup přípravy receptu:
1 | Do mísy nalijeme vodu, černou cizrnu společně s fazolemi necháme v míse přes noc louhovat. Následující den dáme fazole a cizrnu vařit v litru vody, v průběhu vaření postupně přidáváme česnek, zázvor a rajčata. Vše následně dochutíme chilli kořením a špetkou soli. |
2 | Když jsou luštěniny uvařené, do vložíme do hrnce vhodíme a mícháme. Necháme vařit bez poklice, současně vařečkou drtíme cizrnu. Když je cizrna rozmačkaná, zalijeme směs smetanou a důkladně promícháme. |
3 | Na pánvi rozpustíme zbylé máslo, osmahneme assafoetidu a kmín. Když začne kmín prskat, zalijeme směs povařenými luštěninami. Okořeníme garam masalou, ozdobíme zelenými chilli papričkami a koriandrem. |
Poznámka
Servírujeme teplé.