Grilovaný ananas s vanilkovou zmrzlinou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 23 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Grilovaný ananas s vanilkovou zmrzlinou
Celkový čas: | 23 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 8 minut |
Autor: | ruda |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 49895 |
Kategorie: | Poháry, ovoce |
Ingredience
1 ks | Ananas |
200 g | Cukr třtinový |
50 g | Máslo čerstvé |
1 dl | Olej slunečnicový |
60 g | Zmrzlina vanilková |
Omáčka | |
---|---|
250 g | Cukr krupice |
250 g | Smetana 33% (šlehačka) |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 96g |
---|---|
Cholesterol | 60,2mg |
Draslík | 273,4mg |
Vláknina | 143,3mg |
Vitamín A | 128,8mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 28,2mg |
Vitamín E | 6,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 9,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Ananas, Cukr třtinový, Olej slunečnicový, Zmrzlina vanilková, Cukr krupice mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Grilovaný ananas s vanilkovou zmrzlinou postup přípravy receptu:
1 | Příprava karamelové omáčky: Do kastrůlku dáme cukr, který rozpustíme na zlatohnědý karamel. Do rozpuštěného cukru za stálého míchání přiléváme čerstvou smetanu, dobře a rychle mícháme, aby se neutvořily hrudky. Kdyby ano, tak omáčku přelijeme přes cedník. Hotovou omáčku stáhneme z ohně, ještě chvilku mícháme a necháme vychladnout a zahoustnout. |
2 | Z ananasu odstraníme slupku, nakrájíme ho na stejná kolečka. Z každého kolečka vyřízneme tvrdý střed. Na hluboký talíř vysypeme třtinový cukr a každé kolečko ananasu v něm obalíme. |
3 | Gril potřeme olejem, rozehřejeme na střední teplotu. Obalené plátky ananasů naskládáme na rošt a po obou stranách pomalu opékáme a necháme skaramelizovat dozlatova. |
4 | Upečená kolečka ananasu podle porcí rozdělíme do středu talíře, na každý kousek položíme plátek másla. Na ananas dáme zmrzlinu, okolo polijeme studenou karamelovou omáčkou a dezert ihned servírujeme. |
Poznámka
Grilovaný ananas je vhodným sladkým dezertem.