Německá štóla - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle videoreceptu. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Německá štóla
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | Marcela Mikešová |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (41%) |
ID receptu: | 49911 |
Ingredience
60 g | Cukr krupice |
2 polévková lžíce | Cukr moučkový |
7 g | Droždí sušené |
200 g | Kandovaná citronová kůra |
0,5 kávová lžička | Koření perníkové |
100 g | Mandle mleté |
175 g | Máslo čerstvé |
100 ml | Mléko polotučné |
400 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
300 g | Rozinky tmavé |
100 ml | Rum |
1 špetka | Sůl |
0,5 kávová lžička | Tresť vanilková |
2 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 32g |
---|---|
Cholesterol | 88,8mg |
Draslík | 125,8mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 3,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 25,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Cukr moučkový, Droždí sušené, Rum, Sůl, Tresť vanilková, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kandovaná citronová kůra, Mandle mleté, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Rozinky tmavé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Koření perníkové nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Německá štóla postup přípravy receptu:
1 | Rozinky předem namočíme do rumu. |
2 | Do mísy vsypeme mouku, vyhloubíme důlek, vsypeme droždí a lžičku cukru. Zalijeme vlažným mlékem a necháme 15 minut stát - droždí zpění. Potom přidáme zbylý cukr, vanilkovou tresť, sůl, koření, vejce a máslo. Vařečkou nebo hnětačem zpracováváme 5 minut dohladka. Těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní desku a zapracujeme do něj kandovanou kůru, rozinky a mleté mandle. Vrátíme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout. |
3 | Vykynuté těsto rozválíme na obdélník asi 30x25cm. Z jedné delší strany přeložíme ke středu, potom přeložíme z druhé strany přes první překlad a zlehka podélně přimáčkneme, aby vznikl tvar štóly. |
4 | Štólu položíme na plech a necháme znovu kynout, až zdvojnásobí objem. |
5 | Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 50 minut. Po upečení a vychladnutí štólu silně poprášíme moučkovým cukrem. |
Poznámka
Můžeme použít i kandované ovoce nebo smíchat pomerančovou a citronovou kandovanou kůru.