Telecí kýta plněná brzlíkem a játry - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Telecí kýta plněná brzlíkem a játry
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | Jaroslav Sapík |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (12%) |
ID receptu: | 49963 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
120 g | Chřest sterilovaný |
30 ml | Citronová šťáva |
5 dl | Holandská omáčka |
120 g | Játra husí |
180 g | Máslo čerstvé |
30 ml | Olej olivový |
5 g | Pepř černý mletý |
50 g | Petržel - nať |
20 g | Sůl |
120 g | Telecí brzlík |
800 g | Telecí kýta |
1 dl | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 5g |
---|---|
Cholesterol | 667,9mg |
Draslík | 804,9mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 32,2mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 41,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Chřest sterilovaný, Citronová šťáva, Játra husí, Sůl, Telecí kýta, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Holandská omáčka, Máslo čerstvé, Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Telecí brzlík mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Telecí kýta plněná brzlíkem a játry postup přípravy receptu:
1 | Brzlík očistíme a vložíme do studené, osolené vody, povaříme 10 minut, scedíme a necháme okapat. Husí játra nakrájíme na nudličky a opečeme na 40g rozpáleného másla ze všech stran dozlatova, hotová osolíme. Okapaný brzlík nakrájíme na menší plátky, pokapeme citronovou šťávou a také opečeme na rozpáleném másle (40g) ze všech stran, osolíme. |
2 | Telecí kýtu rozkrojíme na dvě poloviny a každou polovinu podélně nakrojíme tak, aby se dala rozevřít. Opatrně naklepeme, nasolíme, opepříme, jednu polovinu naplníme opečenými játry, druhou brzlíkem a obě náplně posypeme nasekanou petrželkou. Nakrojené kýty zavřeme a sepneme párátky nebo jehlami. Osolíme, opepříme, na velké pánvi rozpálíme olej a naplněné kýty opečeme z obou stran, při otáčení vložíme na pánev 100g másla. Opečené kýty podlijeme vínem a necháme dusit. |
3 | Podáváme přelité holandskou omáčkou a ozdobené špičkami chřestu. |