Šumavský recept na domácí kysané zelí - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Šumavský recept na domácí kysané zelí
Šumavský recept na domácí kysané zelí
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 60 minut |
Doba vaření: | 0 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 49993 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
60 g | Cukr krupice |
300 g | Fenykl čerstvý |
10 ks | Jablka |
6 polévková lžíce | Jalovec |
3 polévková lžíce | Kmín celý |
200 g | Sůl |
1 l | Voda pitná |
16 kg | Zelí hlávkové bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 27g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 628,1mg |
Vláknina | 18g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 119,8mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Fenykl čerstvý, Jablka, Kmín celý, Sůl, Voda pitná, Zelí hlávkové bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Jalovec mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Šumavský recept na domácí kysané zelí postup přípravy receptu:
1 | Očištěné hlavičky zelí rozpálíme, vykrojíme košťály a na kruhadle najemno nakrájíme. Omyjeme kyselá jablka a nať fenyklu. Do mísy dáme sůl, cukr, kmín, jalovec a směs promícháme. |
2 | Do 20 litrového soudku postupně klademe vrstvy nakrájeného zelí, které lžičkou prosypáváme solnou směsí s jalovcem a vrstvy udusáváme (pěstí) tak dlouho, dokud se nezačne vylučovat šťáva. Mezi vrstvy poklademe snítky fenyklu a jablka. |
3 | Soudek naplníme do 4/5, voda ze zelí musí stát nad udusaným zelím. Zelí zatížíme dobře omytými kameny a přiklopíme. Soudek má kolem víka žlábek, který zalijeme vodou, aby se do soudku nedostal vzduch. Zelí necháme v teple při 20-22°C 3 dny, potom při teplotě 15°C 3-4 týdny. Vodu do žlábku případně dolijeme. Během kvašení je slyšet unikající bublavý vzduch. |
4 | Po této době kvašení je zelí připravené ke konzumaci. |