Hrachová polévka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Hrachová polévka
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | mikes |
---|---|
Hodnost: | Šéfkuchař (31%) |
ID receptu: | 50 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
6,6 g | Česnek |
200 g | Hrách loupaný |
0,6 g | Majoránka |
100 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
0,6 g | Pepř černý mletý |
5 g | Petržel - nať |
13,3 g | Polévkové koření |
20 g | Sůl |
66,6 g | Tuk |
2 l | Voda pitná |
66,6 g | Žemle tuková |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 840,6mg |
---|---|
Cholesterol | 6,3mg |
Draslík | 8,6mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 4,9mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,2mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Majoránka, Sůl, Tuk, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hrách loupaný, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Polévkové koření, Žemle tuková mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Hrachová polévka postup přípravy receptu:
1 | Hrách přebereme a propláchneme. Zalijeme ho vodou a necháme máčet, aby nabobtnal. Ve stejné vodě hrách uvaříme doměkka a prolisujeme. |
2 | Ze tří čtvrtin dávky tuku a prosáté mouky připravíme světlou zásmažku a za stálého prošlehávání metlou ji zalijeme vlažnou vodou. |
3 | Uvedeme do varu, přidáme rozemnutou majoránku, mletý pepř a za občasného prošlehávání zvolna vaříme nejméně 10 minut. |
4 | Ke konci varu do polévky přidáme česnek utřený se solí, krátce povaříme a poté polévku procedíme. |
5 | Nakonec do polévky přidáme polévkové koření a důkladně provaříme. |
6 | Omytou a jemně nakrájenou petrželovou nať nebo pažitku vsypeme do polévky spolu s osmaženou žemlí při podávání. |
Poznámka
Voda pitná: na namočení a uvaření hrachu - dle potřeby