Karamel krém - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Karamel krém
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 50030 |
Kategorie: | Krémy, polevy |
Ingredience
150 g | Cukr krupice |
4 dl | Likér pomerančový |
Krém | |
---|---|
60 g | Cukr krupice |
400 g | Jahody lesní |
400 g | Smetana 33% (šlehačka) |
1 ks | Vanilkový lusk |
3 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 70g |
---|---|
Cholesterol | 147,0mg |
Draslík | 29,7mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 105,9mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Cukr krupice, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Likér pomerančový, Jahody lesní, Smetana 33% (šlehačka), Vanilkový lusk mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Karamel krém postup přípravy receptu:
1 | Cukr vsypeme do kastrůlku a rozpustíme na tmavý karamel. Kastrůlek s karamelem odstavíme z ohně. Pomalu a opatrně, za stálého mícháni přiléváme pomerančový likér. Když se vytvoří hrudky, tak vrátíme zpátky na sporák a při nízké teplotě je pomalým mícháním rozpustíme. Připravený karamel rozdělíme do osmí malých keramických mističek a necháme ztuhnout. |
2 | Příprava krému: Do jiného kastrůlku vlijeme smetanu, vložíme semínka vanilky, přisypeme cukr a pomalým způsobem přivedeme k varu. Krém stáhneme ze sporáku a za stálého míchání vmícháme 3 ks žloutku a jeden bílek. Hotovým krémem polijeme vychladnutý karamel v mističkách. Mističky naskládáme ne pekáč, který naplníme do jedné třetiny vodou. Vložíme do předehřáté trouby a zapékáme přibližně 60 minut. |
3 | Hotový krém vytáhneme z trouby, v lednici vychladíme a studený vyklopíme na talíře. Každou porci ozdobíme lesními jahody a servírujeme. |
Poznámka
Karamel krém podáváme jako studený dezert. Při přiléváni tekutiny do rozpáleného cukru je třeba opatrnosti. Při rychlém přilévání směs hodně prská a můžeme se popálit.