Teplý salát z čerstvého dušeného zelí se slaninou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Teplý salát z čerstvého dušeného zelí se slaninou
Teplý salát z čerstvého dušeného zelí se slaninou
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 50042 |
Kategorie: | Teplé saláty |
Ingredience
2 kávová lžička | Cukr krupice |
1 kávová lžička | Kmín celý |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 kávová lžička | Sůl |
1,5 dl | Voda pitná |
750 g | Zelí hlávkové bílé |
Marináda | |
---|---|
1 polévková lžíce | Kopr čerstvý |
0,2 cl | Ocet vinný |
1 polévková lžíce | Pažitka |
100 g | Slanina vepřová |
0,4 cl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 16g |
---|---|
Cholesterol | 17,0mg |
Draslík | 423,7mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 71,8mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Kmín celý, Sůl, Voda pitná, Zelí hlávkové bílé, Kopr čerstvý, Ocet vinný, Pažitka, Slanina vepřová, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Teplý salát z čerstvého dušeného zelí se slaninou postup přípravy receptu:
1 | Malou hlávku bílého zelí očistíme, rozkrojíme, vykrojíme košťál a zelí nakrájíme na tenké nudličky. Dáme do hrnce, promícháme se solí, kmínem, cukrem a pepřem. Přilijeme 1-1.5 dl vody a pod poklicí zelí dusíme doměkka přibližně 15-20 minut. Občas promícháme. |
2 | Připravíme marinádu: nakrájíme slaninu na kostičky a v rendlíku ji vysmažíme dozlatova. Přilijeme rozředěný ocet s vodou v poměru 1:2 a krátce povaříme. |
3 | Z podušeného zelí slijeme přebytečnou vodu a zelí promícháme důkladně s marinádou. Dochutíme nadrobno pokrájeným čerstvým koprem, pažitkou. Zelný salát podáváme teplý i studený. |