Zapečená pohanka se zeleninou v sýrové omáčce - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zapečená pohanka se zeleninou v sýrové omáčce
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | sedecky |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (14%) |
ID receptu: | 50052 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
1 ks | Květák |
15 g | Máslo čerstvé |
200 ml | Mléko polotučné |
3 polévková lžíce | Mouka kukuřičná |
1 špetka | Pepř černý mletý |
200 g | Pohanka |
1 ks | Pórek |
100 g | Špenát listový čerstvý |
1 špetka | Sůl |
100 g | Sýr Čedar |
100 ml | Voda pitná |
400 ml | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 71g |
---|---|
Cholesterol | 37,6mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 26g |
Vitamín A | 3,2mg |
Vitamín B6 | 0,9mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 144,0mg |
Vitamín E | 2,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 9,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Květák, Pohanka, Špenát listový čerstvý, Sůl, Sýr Čedar, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka kukuřičná, Pepř černý mletý, Pórek, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zapečená pohanka se zeleninou v sýrové omáčce postup přípravy receptu:
1 | Do velkého hrnce nasypeme pohanku, zalijeme ji vývarem a přidáme sůl a pepř. Těsně pod bodem varu pak vaříme 10 minut, dokud se nevstřebá všechna tekutina. Poté dáme stranou. |
2 | Mezitím v kastrolu smícháme mléko, vodu a sůl. Květák s pórkem 5 až 10 minut povaříme, dokud není zelenina měkká. Následně ji přeneseme do zapékací mísy, kde zeleninu lehce pokrájíme. Mléčnou směs po zelenině nevyléváme. Do zapékací mísy přidáme špenát a uvařenou pohanku. |
3 | Do mléka po zelenině přidáme mouku, sýr. Mícháme, dokud se sýr nerozteče a omáčka nezačne houstnout. Směs ihned nalijeme do zapékací mísy. |
4 | Pokrm pečeme v troubě nebo pod grilem, dokud není povrch lehce nahnědlý. |
Poznámka
Do zapékací mísy můžeme ještě vložit na proužky pokrájenou slaninu, popřípadě lehce zauzené maso.