Šumavské krupicové noky s borůvkovou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Šumavské krupicové noky s borůvkovou omáčkou
Šumavské krupicové noky s borůvkovou omáčkou
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | zeleny |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (100%) |
ID receptu: | 50118 |
Kategorie: | Těstoviny, noky, knedlíky |
Ingredience
250 g | Borůvky |
1 polévková lžíce | Cukr krystal |
150 g | Krupička dětská |
55 g | Máslo čerstvé |
1 kávová lžička | Skořice mletá |
120 g | Smetana 12% (konzumní) |
1 polévková lžíce | Solamyl |
2 špetka | Sůl |
250 g | Tvaroh měkký |
2 ks | Vejce slepičí |
2,2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 14g |
---|---|
Cholesterol | 151,2mg |
Draslík | 88,2mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 6,1mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 45,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Borůvky, Cukr krystal, Skořice mletá, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Krupička dětská, Máslo čerstvé, Smetana 12% (konzumní), Solamyl, Tvaroh měkký mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Šumavské krupicové noky s borůvkovou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Borůvky pečlivě přebereme a v cedníku je důkladně propláchneme studenou vodou. Borůvky dáme do hrnce s 1 dl vody, přimícháme cukr, skořici, lžíci másla a špetku soli, a borůvky rozvaříme. V hrnku rozmícháme Solamyl s třemi lžícemi vody a zahustíme borůvkovou směs v hrnci, kterou pak ještě zjemníme přimícháním smetany. |
2 | Vajíčka rozklepneme, bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme z nich tuhý sníh. |
3 | Zbylé máslo v míse utřeme se žloutky a tvarohem, pak přimícháme dětskou krupičku a nakonec sníh z bílků. Z těsta vykrajujeme namočenou lžící noky, které ve vařící osolené vodě uvaříme doměkka. |
4 | Uvařené noky rozložíme na servírovací talíře, polijeme borůvkovou omáčkou a podáváme. |