Špenátové karbanátky a květáková polévka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 95 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Špenátové karbanátky a květáková polévka
Celkový čas: | 95 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | DANAE |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (88%) |
ID receptu: | 50142 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
8 ks | Brambory |
4 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
1 ks | Květák |
7 polévková lžíce | Mouka kukuřičná |
2 polévková lžíce | Mouka pohanková |
2 polévková lžíce | Mouka sójová plnotučná |
5 polévková lžíce | Olej olivový |
250 g | Špenátový protlak mražený |
2 kávová lžička | Sůl |
200 g | Sýr Eidam cihla 45% |
1 ks | Vejce slepičí |
2 ks | Klobása vepřová |
25 g | Máslo čerstvé |
50 g | Strouhanka |
1,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 40g |
---|---|
Cholesterol | 120,3mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 20g |
Vitamín A | 6g |
Vitamín B6 | 0,9mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 115,1mg |
Vitamín E | 2,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 12,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Česnek, Cibule, Květák, Sůl, Sýr Eidam cihla 45%, Vejce slepičí, Klobása vepřová, Strouhanka, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka kukuřičná, Mouka pohanková, Mouka sójová plnotučná, Olej olivový, Špenátový protlak mražený, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Špenátové karbanátky a květáková polévka postup přípravy receptu:
1 | Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostičky, květák propláchneme pod tekoucí vodou a rozdělíme ho na růžičky velké jako nakrájené brambory, česnek utřeme, cibuli nasekáme nadrobno, sýr nastrouháme, klobásy nastrouháme nahrubo nebo nakrájíme na drobné kousky, špenátový protlak necháme rozmrazit. Brambory a květák uvaříme v hrnci s vodou doměkka. |
2 | Než se květák a brambory uvaří, připravíme si světlou jíšku z másla a kukuřičné mouky. Až je zelenina měkká, polovinu vybereme děrovanou naběračkou do mísy jako základ pro karbanátky. Připravenou jíšku rozmícháme v polévce a ještě ji 20 minut vaříme. Hotovou polévku podle chuti dosolíme a podáváme ji horkou. |
3 | Z odložené zeleniny v míse připravíme karbanátky tak, že k ní přidáme rozmražený špenátový protlak, vejce, nasekanou cibuli, utřený česnek a nakrájené nebo nastrouhané klobásy a nastrouhaný sýr. Směs ochutíme solí a zahustíme kukuřičnou, pohankovou a sójovou moukou tak, aby se ze směsi daly tvarovat karbanátky. Karbanátky v dlaních vytvarujeme, před smažením je obalíme ve strouhance a smažíme je po obou stranách dozlatova, nejlépe na olivovém oleji. Karbanátky podáváme teplé. |
Poznámka
Jako přílohu zvolíme brambory nebo rýži.