Kvášlický zajíc s kysaným zelím - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 120 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kvášlický zajíc s kysaným zelím
Kvášlický zajíc s kysaným zelím
Celkový čas: | 120 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 100 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 50150 |
Ingredience
6 stroužek | Česnek |
60 g | Máslo čerstvé |
4 kávová lžička | Pepř 4 barev |
0,5 dl | Pivo světlé 10% 3,9% obj. |
100 g | Slanina vepřová |
200 g | Smetana jihočeská zakysaná15% |
0,5 polévková lžíce | Sůl |
1,5 dl | Voda pitná |
2 kg | Zaječí maso |
Vařené zelí | |
---|---|
1 kávová lžička | Cukr krupice |
70 g | Máslo čerstvé |
0,5 kávová lžička | Sůl |
5 dl | Voda pitná |
750 g | Zelí kysané |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 15g |
---|---|
Cholesterol | 368,8mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 120,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 58,1mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 43,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Slanina vepřová, Sůl, Voda pitná, Zaječí maso, Cukr krupice, Sůl, Voda pitná, Zelí kysané mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Pepř 4 barev, Pivo světlé 10% 3,9% obj., Smetana jihočeská zakysaná15%, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Kvášlický zajíc s kysaným zelím postup přípravy receptu:
1 | Dobře očištěného a omytého zajíce prošpikujeme nakrájenou slaninou, česnekem, maso dobře osolíme, opepříme a dáme do pekáčku. Zajíce přelijeme 60 g rozpuštěného másla, přilijeme 1.5 dl vody, 0.5 dl piva, pekáč zakryjeme a dáme do předem vyhřáté trouby. Maso během pečení obracíme a poléváme výpekem. |
2 | Kysané zelí dáme do menšího vyššího hrnce, který posadíme do hrnce s vodou. Zelí přelijeme 70 g rozpuštěného másla, přilijeme tolik vařící vody, aby jen pokryla zelí, promícháme a větší hrnec zakryjeme místo poklice pečícím papírem, který jsme ze spodní strany slabě potřeli máslem. Papír musí mít větší průměr, protože jej zachytíme tak, že jej těsně přitiskneme k okrajům hrnce, a okolo hrnce převážeme provázkem. Zelí ve vodní lázni vaříme 15-20 minut. Po uvaření odstraníme papír, hrnek vyjmeme z vodní lázně, zelí podle chuti osolíme, případně i osladíme a promícháme. |
3 | Upečeného zajíce rozporcujeme, do výpeku zamícháme rozšlehanou zakysanou smetanu. Každou porci masa polijeme smetanovým výpekem. Maso na talířích ozdobíme kopečky zelí a podáváme. |
Poznámka
K zajíci se zelím se hodí šťouchané brambory nebo noky.