Kynuté slané pečivo pro celiatiky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 100 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kynuté slané pečivo pro celiatiky
Celkový čas: | 100 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 80 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | DANAE |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (88%) |
ID receptu: | 50152 |
Ingredience
1 kávová lžička | Cukr krupice |
20 g | Droždí |
1 kávová lžička | Kmín celý |
250 ml | Mléko polotučné |
3 polévková lžíce | Olej stolní |
400 g | Směs Promix UNI komfort |
2 kávová lžička | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
200 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 71g |
---|---|
Cholesterol | 105,3mg |
Draslík | 160,2mg |
Vláknina | 534,0mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,1mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí, Kmín celý, Olej stolní, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko polotučné, Směs Promix UNI komfort mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Kynuté slané pečivo pro celiatiky postup přípravy receptu:
1 | V malém množství teplé vody rozmícháme kvasnice a cukr. |
2 | Do mísy prosejeme bezlepkovou mouku Promix UNI se lžičkou soli. K mouce přidáme 1 a půl rozšlehaného vejce,(druhou půlku vejce odložíme na potření pečiva před pečením), dále přidáme k mouce olej, mléko a rozpuštěné kvasnice, vyhněteme ze surovin v míse hladké těsto. Na hnětení těsta je nejlepší použít elektrický hnětač. Z hotového těsta vytvarujeme rukama, které máčíme ve vodě, tvary rohlíků, nebo housek a rozložíme je na pečícím papírem vyložený plech. Takto připravené pečivo potřeme odloženým rozšlehaným vejcem a posypeme solí a kmínem. Pečivo poté necháme 15 minut kynout. Než pečivo vykyne, zapneme troubu na nejvyšší možnou teplotu a vložíme na její dno nádobku s vodou aby pečivo bylo vláčné. Nakynuté pečivo pečeme asi 10 minut při nejvyšší teplotě, po této době teplotu snížíme na střední a pečeme dozlatova ještě 10 minut. |
Poznámka
Před pečením můžeme houstičky a rohlíčky posypat strouhaným sýrem. Do těsta na toto pečivo můžeme použít i tmavou bezlepkovou mouku, když při požití tmavé mouky nasypeme do těsta, i na hotové pečivo - před pečením kmín a různé druhy semínek - sezamová, nebo slunečnicová, vzniknou nám dalamánky.