Germknödel - šumavské knedlíčky s mákem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 22 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Germknödel - šumavské knedlíčky s mákem
Germknödel - šumavské knedlíčky s mákem
Celkový čas: | 22 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 7 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 50206 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
2 polévková lžíce | Cukr moučkový |
5 polévková lžíce | Mák mletý |
70 g | Máslo čerstvé |
2 kávová lžička | Sůl |
3 l | Voda pitná |
Těsto | |
---|---|
1,2 dl | Mléko plnotučné |
250 g | Mouka pšeničná hrubá |
0,5 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 ks | Vejce slepičí |
Kvásek | |
1 špetka | Cukr krupice |
10 g | Droždí |
0,6 dl | Mléko plnotučné |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 11g |
---|---|
Cholesterol | 179,4mg |
Draslík | 191,7mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 300,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Sůl, Voda pitná, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí, Cukr krupice, Droždí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mák mletý, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hrubá, Mléko plnotučné mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Germknödel - šumavské knedlíčky s mákem postup přípravy receptu:
1 | Do mísy dáme hrubou mouku, uděláme si do mouky důlek, do kterého rozdrobíme kvasnice se špetkou cukru a zalijeme je vlahým mlékem (0.6 dl). V teple necháme mouku s kváskem vykynout. K mouce přidáme žloutek, vejce, sůl, 1.2 dl vlahého mléka, dobře těsto promícháme a následně důkladně prohněteme. Vypracované těsto je tuhé a nesmí se lepit na vařečku. Těsto zakryjeme čistou utěrkou a necháme ho 1 hodinu kynout na teplém místě. |
2 | Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál, rozdělíme na 3 díly, z každého utvoříme váleček, překryjeme je utěrkou a necháme 10-15 minut kynout. Mezitím do většího hrnce dáme vařit 2-3 l vody se 2 lžičkami soli. Jakmile se voda začne vařit, snížíme teplotu, dáme do ní knedlíky a velmi pomalu je vaříme 7 minut. Uvařené knedlíky vyjmeme z vody, ihned je propícháme špejlí (aby unikla pára). Horké knedlíky nakrájíme na plátky, dáme na talíře, posypeme pomletým mákem smíchaným s cukrem, polijeme je rozpuštěným máslem a podáváme. |
Poznámka
Pokud knedlík chceme použít k pečenému masu nebo omáčkám, ihned po vytažení z horké vody a propíchnutí špejlí, knedlíky polijeme rozpuštěným máslem, a potom je nakrájíme na plátky.