Zdíkovské drbáky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zdíkovské drbáky
Zdíkovské drbáky
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 50286 |
Kategorie: | Brambory |
Ingredience
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 31g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 28,5mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 8,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zdíkovské drbáky postup přípravy receptu:
1 | 500 g brambor dobře omyjeme a uvaříme ve slupce v 7 dl vody. Uvařené slijeme, oloupeme a jemně nastrouháme do mísy. Oloupeme a omyjeme dalších 500 g syrových brambor a jemně je nastrouháme do druhé mísy. Vymačkáme z nich co nejvíce vody a vymačkané je přidáme k uvařeným bramborám. Ještě přidáme sůl a těsto dobře promícháme. |
2 | Z těsta vykrajujeme vrchovatou lžicí hromádky, z kterých vytvarujeme kulaté knedlíčky o průměru asi 6 cm a obalíme je v hladké mouce. |
3 | V hrnci přivedeme k varu 2-3 litry vody, přidáme 2 lžičky soli. Opatrně vkládáme knedlíky a vaříme je za občasného promíchání 15 minut. |
4 | Uvařené knedlíky mají sklovitý povrch. Vyjmeme je děrovanou naběračkou, propícháme vidličkou a podáváme. |
Poznámka
Drbáky podáváme samostatně s kysaným zelím nebo jako přílohu k masu.