Knedlíky plněné jablky, sypané perníkem a ořechy - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Knedlíky plněné jablky, sypané perníkem a ořechy
Knedlíky plněné jablky, sypané perníkem a ořechy
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 50294 |
Kategorie: | Těstoviny, noky, knedlíky |
Ingredience
280 g | Jablka |
2 kávová lžička | Sůl |
3,5 l | Voda pitná |
Sypání | |
---|---|
1 ks | Cukr skořicový |
100 g | Máslo čerstvé |
5 polévková lžíce | Ořechy vlašské |
100 g | Perník |
Těsto | |
1 kg | Brambory |
200 g | Mouka pšeničná hrubá |
2 kávová lžička | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 49g |
---|---|
Cholesterol | 152,7mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 21g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 32,0mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 37,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Jablka, Sůl, Voda pitná, Ořechy vlašské, Brambory, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr skořicový, Máslo čerstvé, Perník, Mouka pšeničná hrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Knedlíky plněné jablky, sypané perníkem a ořechy postup přípravy receptu:
1 | Připravíme sypání: do misky nastrouháme perník na strouhání. Do druhé misky nahrubo nastrouháme vlašské ořechy, které promícháme se skořicovým cukrem. |
2 | Brambory omyjeme, dáme do hrnce s 1.5 litrem vody a vaříme je 20 minut doměkka. Uvařené scedíme, oloupeme a vlahé jemně nastrouháme do mísy. Přidáme k nim hrubou mouku, sůl-2 lžičky, vejce, těsto promísíme, dáme na pomoučený vál a řádně prohněteme. |
3 | Omyjeme sladkokyselá jablka, rozkrájíme je na čtvrtky a vykrojíme jadřince. Poté jablka oloupeme. (V případě, že jsou jablka velmi kyselá, prosypeme je v míse cukrem.) |
4 | Těsto na vále rozválíme na placku silnou asi 5 mm a nakrájíme čtverce, přibližně 8 x 8 cm. Na každý čtverec položíme čtvrtku jablka a knedlík zabalíme, okraje k sobě dobře přitiskneme. |
5 | V hrnci přivedeme k varu asi 2 litry vody s 1-2 lžičkami soli. Knedlíky vhazujeme do vody, promícháme a pomalu vaříme asi 4-5 minut. |
6 | Jakmile knedlíky vyplavou na povrch, vyjmeme je děrovanou naběračkou, okapané dáme na talíře, posypeme cukrem, perníkem, ořechy a polijeme rozpuštěným máslem. |
7 | Ihned podáváme. |