Zapečený pórek s jablky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zapečený pórek s jablky
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | zeleny |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (100%) |
ID receptu: | 50298 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
2 ks | Jablka |
1 kávová lžička | Majoránka |
1 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
2 ks | Pórek |
75 g | Smetana 12% (konzumní) |
1 špetka | Sůl |
50 g | Sýr Parmezán |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 39g |
---|---|
Cholesterol | 77,3mg |
Draslík | 457,7mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 25,7mg |
Vitamín E | 2,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 23,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Jablka, Majoránka, Sůl, Sýr Parmezán, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Pepř černý mletý, Pórek, Smetana 12% (konzumní) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zapečený pórek s jablky postup přípravy receptu:
1 | Pórek omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Jablka dobře omyjeme, rozpůlíme, vyřízneme jádřince a dužninu nakrájíme na plátky. |
2 | Plátky pórku a jablek slupkou nahoru střídavě naskládáme do vymaštěné kulaté žáruvzdorné mísy. |
3 | Smetanu rozšleháme v misce s vajíčkem, dochutíme majoránkou, pepřem a solí a nalijeme na pórek s jablky. Směs v míse ještě posypeme nahrubo nastrouhaným sýrem. |
4 | Zapékací mísu přikryjeme alobalem a pórek a jablky pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 200 stupňů. Pak alobal odstraníme a pečeme ještě dalších 15 minut, až má sýr zlatavou barvu. |
Poznámka
Zapékaný pórek s jablky je vynikající příloha k všem druhům smaženého masa a ryb. S míchaným zeleninovým salátem ho můžeme podávat i jako hlavní jídlo.