Jednoduchý recept

Pirohy z listového těsta plněné žampionovou směsí

  • Evropa
Palec nahoru
2
Palec dolu
0
5
Ověřený recept
5 2 Pirohy z listového těsta plněné žampionovou směsí 5 1
Celkový čas: 70 minut
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 50 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (26%)
ID receptu: 50337

Ingredience

2 ks Cibule
1 polévková lžíce Cukr krupice
1 polévková lžíce Kmín mletý
450 g Listové těsto
2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
1 polévková lžíce Olej olivový
1 hrst Pažitka
1 kávová lžička Pepř černý mletý
1 kávová lžička Sůl
1 ks Vejce slepičí
1,5 dl Voda pitná
250 g Zakysaná smetana
100 g Šunka dušená
40 g Žampiony čerstvé

Nutriční hodnoty jedné porce

15% Kalorie 289 kcal
Kilojoule 1 211kJ
6% Sacharidy 22 g
27% Tuky 20 g
5% Sodík 109 mg
11% Bílkoviny 6 g

Pirohy z listového těsta plněné žampionovou směsí postup přípravy receptu:

1

Listové těsto prohněteme a necháme 15 minut odpočinout.

2

Žampióny omyjeme pod studenou vodou, necháme je okapat a pak nakrájíme na plátky. Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Šunku rozkrájíme na malé kousky. Pažitku omyjeme a nasekáme najemno. Vajíčko rozklepneme a bílek oddělíme od žloutku.

3

Ve velkém hrnci rozehřejeme olej a na něm krátce osmahneme šunku a cibuli. Přilijeme vodu, přidáme nakrájené žampiony, promícháme, ochutíme kmínem, cukrem, pepřem a solí a necháme 15 minut vařit na mírném ohni. Uvařené necháme zchladnout, pak do směsi vmícháme 2 lžíce zakysané smetany.

4

Listové těsto rozválíme na pomoučené pracovní ploše a rozdělíme ho na 16 čtverců o rozměru asi 10 x 10 cm. Na každý čtverec dáme lžíci směsi z hrnce, okraje potřeme bílkem a čtverec přeložíme tak, aby vytvořil trojúhelník. Okraje k sobě pevně přimáčkneme a těsto na několika místech propíchneme vidličkou.

5

Na plech rozvineme pečicí papír a na něj naskládáme připravené plněné pirohy, přikryjeme je a necháme 30 až 45 minut odpočinout.

6

Pirohy před pečením potřeme zbylým žloutkem a plech s nimi vložíme do trouby, předehřáté na 200 stupňů, kde je pečeme 30 minut, až mají zlatavou barvu.

7

Zbylou smetanu smícháme s nasekanou pažitkou a podle chuti přidáme pepř a sůl.

8

Pirohy podáváme teplé s pažitkovou smetanou.

Komentáře a hodnocení

 
světluška
Pirohy z listového těsta plněné žampionovou směsí
Luxusní recept. Neskutečně dobrý. Okamžitě vše zmizelo. Příště musím udělat z dvojité dávky smile

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
2
Palec dolu
0
5
Ověřený recept