Pirohy z listového těsta plněné žampionovou směsí - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pirohy z listového těsta plněné žampionovou směsí
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | urban.z |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (28%) |
ID receptu: | 50337 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
2 ks | Cibule |
1 polévková lžíce | Cukr krupice |
1 polévková lžíce | Kmín mletý |
450 g | Listové těsto |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká |
1 polévková lžíce | Olej olivový |
1 hrst | Pažitka |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 kávová lžička | Sůl |
100 g | Šunka dušená |
1 ks | Vejce slepičí |
1,5 dl | Voda pitná |
250 g | Zakysaná smetana |
40 g | Žampiony čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 5g |
---|---|
Cholesterol | 55,9mg |
Draslík | 117,4mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 4,2mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Cukr krupice, Pažitka, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná, Zakysaná smetana, Žampiony čerstvé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kmín mletý, Listové těsto, Mouka pšeničná hladká, Olej olivový, Pepř černý mletý, Šunka dušená mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pirohy z listového těsta plněné žampionovou směsí postup přípravy receptu:
1 | Listové těsto prohněteme a necháme 15 minut odpočinout. |
2 | Žampióny omyjeme pod studenou vodou, necháme je okapat a pak nakrájíme na plátky. Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Šunku rozkrájíme na malé kousky. Pažitku omyjeme a nasekáme najemno. Vajíčko rozklepneme a bílek oddělíme od žloutku. |
3 | Ve velkém hrnci rozehřejeme olej a na něm krátce osmahneme šunku a cibuli. Přilijeme vodu, přidáme nakrájené žampiony, promícháme, ochutíme kmínem, cukrem, pepřem a solí a necháme 15 minut vařit na mírném ohni. Uvařené necháme zchladnout, pak do směsi vmícháme 2 lžíce zakysané smetany. |
4 | Listové těsto rozválíme na pomoučené pracovní ploše a rozdělíme ho na 16 čtverců o rozměru asi 10 x 10 cm. Na každý čtverec dáme lžíci směsi z hrnce, okraje potřeme bílkem a čtverec přeložíme tak, aby vytvořil trojúhelník. Okraje k sobě pevně přimáčkneme a těsto na několika místech propíchneme vidličkou. |
5 | Na plech rozvineme pečicí papír a na něj naskládáme připravené plněné pirohy, přikryjeme je a necháme 30 až 45 minut odpočinout. |
6 | Pirohy před pečením potřeme zbylým žloutkem a plech s nimi vložíme do trouby, předehřáté na 200 stupňů, kde je pečeme 30 minut, až mají zlatavou barvu. |
7 | Zbylou smetanu smícháme s nasekanou pažitkou a podle chuti přidáme pepř a sůl. |
8 | Pirohy podáváme teplé s pažitkovou smetanou. |
Luxusní recept. Neskutečně dobrý. Okamžitě vše zmizelo. Příště musím udělat z dvojité dávky