Recept

Italské rizoto z býlím a zeleným chřestem

  • Itálie
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 60 minut
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 45 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (15%)
ID receptu: 50355

Ingredience

10 ks Chřest bílý
10 ks Chřest zelený
70 g Máslo čerstvé
0,5 kávová lžička Pepř černý mletý
400 g Rýže Arborio
120 g Smrže čerstvé
100 g Sýr Parmezán
1 kávová lžička Sůl
3 l Voda pitná
1 dl Víno bílé
500 g Vývar z hovězích kostí
2 stroužek Česnek
2 ks Šalotka

Nutriční hodnoty jedné porce

37% Kalorie 723 kcal
Kilojoule 3 023kJ
27% Sacharidy 98 g
33% Tuky 25 g
54% Sodík 1 g
42% Bílkoviny 24 g

Italské rizoto z býlím a zeleným chřestem postup přípravy receptu:

1

V hrnci přivedeme vodu k varu, vložíme do ní očištěný zelený a bílý chřest, který povaříme doměkka asi 5 minut - záleží na velikosti chřestu. Potom ho vybereme a ochladíme ve studené vodě. Chřest nakrájíme na kousky. Zatím necháme stranou.

2

Máslo rozehřejeme ve vhodném menším hrnci. Přidáme drobně nakrájenou šalotku spolu s česnekem a necháme za stálého míchání zpěnit. Potom přidáme nakrájené smrže, zlehka orestujeme a přisypeme rýži. Trochu osolíme, opepříme a restujeme přibližně 1 minutu. Zalijeme vínem a vaříme až do vyvaření všeho vína.

3

Ztlumíme oheň, vše zalijeme 1 dl horkého vývaru a pod poklicí pomalu necháme vývar vyvařit. Tento postup opakujeme až do úplného změknutí rýže. Dohromady vaříme asi 25 minut.

4

Z připraveného uvařeného chřestu necháme 8 kousků a zbylý chřest přimícháme do rizota, přidáme nastrouhaný sýr parmazán, podle chutě osolíme a opepříme a zamícháme.

5

Hotové rizoto rozporcujeme na talíře, posypeme drobně nasekanou petrželovou natí. Každou porci ozdobíme dvěma kousky chřestu a podáváme.

Poznámka

Rizoto podáváme teplé, jako hlavní jídlo. Na přípravu tohoto rizota použijeme nepropranou rýží. Vývar nepřiléváme najednou, ale zalijeme a necháme vyvařit - to opakujeme nejméně třikrát.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept