Recept

Treska s račí omáčkou

  • Česko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 100 minut
Doba přípravy: 40 minut
Doba vaření: 60 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (35%)
ID receptu: 50368
Kategorie: Hlavní chod

Ingredience

100 g Máslo čerstvé
100 g Mouka pšeničná hladká T 650
0,5 kávová lžička Pepř černý mletý
1 kávová lžička Sůl mořská
800 g Treska aljašská
2 l Voda pitná
Račí omáčka
50 ml Brandy
30 g Celer řapíkatý
2 stroužek Česnek
30 g Estragon
0,5 ks Fenykl čerstvý
160 g Máslo čerstvé
1 ks Mrkev kořen
0,5 kávová lžička Pepř cayenský
0,5 kávová lžička Pepř černý celý
100 g Pyré rajčatové
2 ks Rajčata
18 ks Rak říční
3 dl Smetana 33% (šlehačka)
1 dl Víno portské
Špenát
30 g Cibulka jarní
50 g Máslo čerstvé
0,5 kávová lžička Pepř černý mletý
300 g Špenát listový čerstvý
1 kávová lžička Sůl
2 l Voda pitná
Rýže
40 g Máslo čerstvé
30 g Petržel - nať
300 g Rýže Basmati
20 g Šalotka
1 kávová lžička Sůl
6 dl Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

81% Kalorie 1,589 kcal
Kilojoule 6 649kJ
17% Sacharidy 62 g
232% Tuky 174 g
71% Sodík 1 g
215% Bílkoviny 121 g

Treska s račí omáčkou postup přípravy receptu:

1

Do hrnce vlijeme vodu, osolíme ji a přivedeme k varu. Ráčkům ulomíme prostřední ploutve. Potom je pevně zmáčkneme palcem a ukazovákem a vymáčkneme střívko. Očištěné ráčky vložíme do vroucí vody, snížíme teplotu a ráčky povaříme nejdéle 5 minut. Scedíme je, vyloupneme maso z klepet, ocasu a krunýřů. Zatím je necháme stranou.

2

Příprava račí omáčky: Ve vhodném kastrůlku na másle orestujeme nakrájenou mrkev, celer a fenykl. Do změklé zeleniny přidáme drobně nakrájený česnek, vložíme celý pepř a vše orestujeme dozlatova. Přimícháme račí krunýře, drobně nakrájená rajčata, rajčatové pyré a nakonec cayenský pepř. Směs ještě restujeme, zalijeme portským vínem a brandy a pomalu vyvaříme. Račí omáčku vaříme asi 20 minut. Potom ji zalijeme smetanou a povaříme ještě 10 minut. Omáčku scedíme, přidáme na kostičky nakrájené máslo a rozmixujeme ji. Podle chutě osolíme, opepříme. Těsně před podáváním vmícháme drobně nasekaný estragon. Ráčky necháme na ozdobení porcí.

3

Příprava rýže basmati: Rýži vsypeme do hrnce a propereme ji asi tři krát. Vodu vždy vyměníme. Pereme ji tak dlouho, dokud pouští škrob, a potom ji necháme dobře okapat. Šalotku nakrájíme a v kastrůlku na rozehřátém másle necháme zesklovatět. Do šalotky přidáme okapanou rýži, promícháme, osolíme, opepříme a zalijeme ji horkou vodou, anebo vývarem. Na mírném ohni rýží vaříme tak dlouho, aby se voda vsákla do rýže. Následovně přiklopíme kastrůlek poklicí a vložíme do horké, ale vypnuté trouby, kde necháme dojít tak 20 minut. Hotovou rýží přeložíme na plech, aby stejně vychladla.

4

Příprava tresky: Čerstvou tresku očistíme, vykucháme, důkladně omyjeme, osušíme a rozdělíme na čtyři porce. Porce osolíme, opepříme a zlehka posypeme moukou. Připravené porce opečeme na rozpáleném másle nejprve kůži dolů. Když je kůže opečená, na pánev přidáme máslo a opékáme druhou stranu tak 4 minuty.

5

Příprava špenátu: Špenát připravujeme, až když už máme všechno ostatní připravené. Ve vhodném kastrůlku na másle zpěníme nakrájenou zelenou část jarní cibulky, přidáme omyté a okapané, nakrájené špenátové listy, které necháme v kastrůlku jen vadnout. Nakonec špenát dochutíme solí, pepřem a stáhneme z ohně.

6

Jídlo porcujeme na jednotlivé talíře, a to tak, že na střed talíře dáme pečenou tresku. Na stranu přiložíme rýži, vše podlijeme račí omáčkou. Každou porci ozdobíme teplými ráčky, špenátem, posypeme nasekanou petrželovou natí a hotové jídlo podáváme.

Poznámka

Jídlo servírujeme teplé. Na tresce je zajímavá dobře dochucená a kvalitně opečená kůže, která také chrání maso před vysušením.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept