Treska s račí omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 100 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Treska s račí omáčkou
Celkový čas: | 100 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 50368 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
100 g | Máslo čerstvé |
100 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 kávová lžička | Sůl mořská |
800 g | Treska aljašská |
2 l | Voda pitná |
Račí omáčka | |
---|---|
50 ml | Brandy |
30 g | Celer řapíkatý |
2 stroužek | Česnek |
30 g | Estragon |
0,5 ks | Fenykl čerstvý |
160 g | Máslo čerstvé |
1 ks | Mrkev kořen |
0,5 kávová lžička | Pepř cayenský |
0,5 kávová lžička | Pepř černý celý |
100 g | Pyré rajčatové |
2 ks | Rajčata |
18 ks | Rak říční |
3 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
1 dl | Víno portské |
Špenát | |
30 g | Cibulka jarní |
50 g | Máslo čerstvé |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
300 g | Špenát listový čerstvý |
1 kávová lžička | Sůl |
2 l | Voda pitná |
Rýže | |
40 g | Máslo čerstvé |
30 g | Petržel - nať |
300 g | Rýže Basmati |
20 g | Šalotka |
1 kávová lžička | Sůl |
6 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 37g |
---|---|
Cholesterol | 750,5mg |
Draslík | 3g |
Vláknina | 15g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 61,2mg |
Vitamín E | 15,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 85,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Treska aljašská, Voda pitná, Celer řapíkatý, Česnek, Estragon, Fenykl čerstvý, Pepř cayenský, Pepř černý celý, Rajčata, Rak říční, Cibulka jarní, Špenát listový čerstvý, Sůl, Voda pitná, Šalotka, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Sůl mořská, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Pyré rajčatové, Smetana 33% (šlehačka), Víno portské, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Máslo čerstvé, Petržel - nať, Rýže Basmati mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Brandy nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Treska s račí omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Do hrnce vlijeme vodu, osolíme ji a přivedeme k varu. Ráčkům ulomíme prostřední ploutve. Potom je pevně zmáčkneme palcem a ukazovákem a vymáčkneme střívko. Očištěné ráčky vložíme do vroucí vody, snížíme teplotu a ráčky povaříme nejdéle 5 minut. Scedíme je, vyloupneme maso z klepet, ocasu a krunýřů. Zatím je necháme stranou. |
2 | Příprava račí omáčky: Ve vhodném kastrůlku na másle orestujeme nakrájenou mrkev, celer a fenykl. Do změklé zeleniny přidáme drobně nakrájený česnek, vložíme celý pepř a vše orestujeme dozlatova. Přimícháme račí krunýře, drobně nakrájená rajčata, rajčatové pyré a nakonec cayenský pepř. Směs ještě restujeme, zalijeme portským vínem a brandy a pomalu vyvaříme. Račí omáčku vaříme asi 20 minut. Potom ji zalijeme smetanou a povaříme ještě 10 minut. Omáčku scedíme, přidáme na kostičky nakrájené máslo a rozmixujeme ji. Podle chutě osolíme, opepříme. Těsně před podáváním vmícháme drobně nasekaný estragon. Ráčky necháme na ozdobení porcí. |
3 | Příprava rýže basmati: Rýži vsypeme do hrnce a propereme ji asi tři krát. Vodu vždy vyměníme. Pereme ji tak dlouho, dokud pouští škrob, a potom ji necháme dobře okapat. Šalotku nakrájíme a v kastrůlku na rozehřátém másle necháme zesklovatět. Do šalotky přidáme okapanou rýži, promícháme, osolíme, opepříme a zalijeme ji horkou vodou, anebo vývarem. Na mírném ohni rýží vaříme tak dlouho, aby se voda vsákla do rýže. Následovně přiklopíme kastrůlek poklicí a vložíme do horké, ale vypnuté trouby, kde necháme dojít tak 20 minut. Hotovou rýží přeložíme na plech, aby stejně vychladla. |
4 | Příprava tresky: Čerstvou tresku očistíme, vykucháme, důkladně omyjeme, osušíme a rozdělíme na čtyři porce. Porce osolíme, opepříme a zlehka posypeme moukou. Připravené porce opečeme na rozpáleném másle nejprve kůži dolů. Když je kůže opečená, na pánev přidáme máslo a opékáme druhou stranu tak 4 minuty. |
5 | Příprava špenátu: Špenát připravujeme, až když už máme všechno ostatní připravené. Ve vhodném kastrůlku na másle zpěníme nakrájenou zelenou část jarní cibulky, přidáme omyté a okapané, nakrájené špenátové listy, které necháme v kastrůlku jen vadnout. Nakonec špenát dochutíme solí, pepřem a stáhneme z ohně. |
6 | Jídlo porcujeme na jednotlivé talíře, a to tak, že na střed talíře dáme pečenou tresku. Na stranu přiložíme rýži, vše podlijeme račí omáčkou. Každou porci ozdobíme teplými ráčky, špenátem, posypeme nasekanou petrželovou natí a hotové jídlo podáváme. |
Poznámka
Jídlo servírujeme teplé. Na tresce je zajímavá dobře dochucená a kvalitně opečená kůže, která také chrání maso před vysušením.