Lívance s borůvkovou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Lívance s borůvkovou omáčkou
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 50378 |
Kategorie: | Lívance, placičky |
Ingredience
Na lívance | |
---|---|
1 kávová lžička | Citronová kůra |
80 g | Cukr krupice |
40 g | Droždí |
40 g | Máslo čerstvé |
1,4 l | Mléko polotučné |
750 g | Mouka pšeničná hladká |
80 ml | Olej rostlinný |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
Na omáčku | |
500 g | Borůvky |
60 g | Cukr krupice |
20 g | Máslo čerstvé |
0,1 l | Mléko plnotučné |
20 g | Mouka pšeničná hrubá |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 55g |
---|---|
Cholesterol | 114,3mg |
Draslík | 377,6mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 138,5mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 13,1mg |
Vitamín E | 2,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 19,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Cukr krupice, Droždí, Olej rostlinný, Sůl, Vejce slepičí, Borůvky, Cukr krupice, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Lívance s borůvkovou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Z droždí, cukru a několika lžic vlažného mléka umícháme kvásek a necháme na teple vzejít. K vykynutému kvásku přidáme zbylé mléko, mouku, rozšlehané vejce, rozpuštěné máslo, sůl, citronovou kůru a vše dobře promícháme v hladké těsto. Necháme na teple vykynout. |
2 | Ve vymaštěném lívanečníku smažíme dorůžova po obou stranách lívance. |
3 | Připravíme borůvkovou omáčku. Cukr v rendlíku zakapeme dvěma lžícemi vody a přivedeme do varu. Poté přimícháme borůvky a vaříme opatrně, aby se nerozmačkaly. Po chvíli přimícháme máslo a v mléce rozšlehanou mouku. Na mírném plameni povaříme do mírného zhoustnutí. |
4 | Omáčku podáváme zvlášť v omáčníku. |
Poznámka
Lívance můžeme servírovat s měkkým tvarohem, který jsme ušlehali s cukrem, kysanou smetanou a vanilkovým cukrem.