Recept

Pečený losos v listovém těstě s béarnskou omáčkou

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 50 minut
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 30 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (35%)
ID receptu: 50399
Kategorie: Hlavní chod

Ingredience

Na lososa
400 g Listové těsto
800 g Losos - filety
1 kávová lžička Pepř černý mletý
30 g Sezam - semena
400 g Špenát listový čerstvý
2 kávová lžička Sůl mořská
1 ks Vejce slepičí
Na chřest
5 g Bobkový list
2 krajíc Chléb celozrnný žitný
8 ks Chřest bílý
12 ks Chřest zelený
100 g Máslo čerstvé
1 kávová lžička Sůl
3 l Voda pitná
Na béarnskou omáčku
3 ml Citronová šťáva
30 g Cukr krupice
20 g Estragon
150 g Máslo čerstvé
30 ml Ocet vinný
40 g Šalotka
3 ks Vejce slepičí
4 dl Víno bílé

Nutriční hodnoty jedné porce

71% Kalorie 1,404 kcal
Kilojoule 5 875kJ
16% Sacharidy 58 g
130% Tuky 98 g
76% Sodík 2 g
105% Bílkoviny 59 g

Pečený losos v listovém těstě s béarnskou omáčkou postup přípravy receptu:

1

Troubu předehřejeme na 160 stupňovou teplotu. Špenátové listy očistíme, omyjeme a vymačkáme zbytečnou vodu. Špenát dochutíme solí, pepřem a promícháme. Filety lososa nakrájíme na porce, zbavíme je kůže, posypeme je mořskou solí a pepřem.

2

Na přípravu lososa: Listové těsto jemně rozvalíme, nakrájíme na obdélníkové plátky, které naskládáme před sebe na pracovní plochu. Na kraj obdélníku položíme porci lososa, na něj dáme připravený špenát. Lososa a špenát přeložíme druhou půlkou, konce zmáčkneme, aby se při pečení nerozešly a naskládáme je na pečícím papírem vyložený plech. Nakonec těsto potřeme rozkvedlaným žloutkem, posypeme sezamovými semínky a hrubou mořskou solí. V předehřáté troubě pečeme přibližně 25 minut. Pečeme do zlatové barvy a křupavě opečeného listového těsta. Teplota upečeného lososa by měla být 45 stupňů. Vytáhneme lososa z trouby a udržujeme v teple.

3

Na přípravu bílého chřestu: Do hrnce vlijeme vodu, kterou osolíme, opepříme, přidáme máslo s bobkovým listem a přivedeme k varu. Do vařící vody vložíme oloupaný chřest a krajíce chleba. Snížíme teplotu a chřest spolu s chlebem povaříme tak dlouho, aby se chřest uvařil doměkka. Potom scedíme a vývar necháme k dalšímu použití.

4

Příprava zeleného chřestu: Chřest oškrabeme škrabkou a vložíme do vřící a osolené vody, kde ho zblanšírujeme nejdéle 3 minuty. Chřest má být křupavý a měkký. Scedíme jej a vychladíme ve vodě s ledem, aby neztratil barvu. Těsně před použitím bílý a zelený chřest zahřejeme v pánvičce na rozehřátém másle.

5

Příprava béarnské omáčky: Do kastrůlku vlijeme ocet a víno, přidáme nakrájenou šalotku, cukr, polovinu estragonu a vše dohromady svaříme. Skoro všechna tekutina by se měla vyvařit. Do základu přimícháme 3 žloutky, podle chuti sůl, pepř. Zalijeme trochou vývaru z chřestu a za stálého šlehaní na slabém ohni vaříme až do zahoustnutí omáčky. Potom stáhneme z ohně, šleháním přiléváme rozpuštěné máslo. Když je omáčka hotová, vmícháme do ní drobně nasekaný estragon, dochutíme ještě solí, pepřem a nakonec podle chutě přidáme citrónovou šťávu.

6

Do středu talíře dáme pečeného lososa v těstě, přilijeme béanskou omáčku, ozdobíme zeleným a bílým chřestem a připravené porce servírujeme.

Poznámka

Připravené jídlo podáváme teplé. V 19. století byla poprvé připravená béarnská omáčka v restauraci Pavilon Jindřicha IV. Pojmenovali ji podle toho, že Jindřich IV. pocházel z provincie Béarn.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept