Pečený losos v listovém těstě s béarnskou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pečený losos v listovém těstě s béarnskou omáčkou
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 50399 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
Na lososa | |
---|---|
400 g | Listové těsto |
800 g | Losos - filety |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
30 g | Sezam - semena |
400 g | Špenát listový čerstvý |
2 kávová lžička | Sůl mořská |
1 ks | Vejce slepičí |
Na chřest | |
5 g | Bobkový list |
2 krajíc | Chléb celozrnný žitný |
8 ks | Chřest bílý |
12 ks | Chřest zelený |
100 g | Máslo čerstvé |
1 kávová lžička | Sůl |
3 l | Voda pitná |
Na béarnskou omáčku | |
3 ml | Citronová šťáva |
30 g | Cukr krupice |
20 g | Estragon |
150 g | Máslo čerstvé |
30 ml | Ocet vinný |
40 g | Šalotka |
3 ks | Vejce slepičí |
4 dl | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 22g |
---|---|
Cholesterol | 454,3mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 32,4mg |
Vitamín E | 2,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 78,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Losos - filety, Sezam - semena, Špenát listový čerstvý, Vejce slepičí, Bobkový list, Chléb celozrnný žitný, Chřest bílý, Sůl, Voda pitná, Citronová šťáva, Cukr krupice, Estragon, Ocet vinný, Šalotka, Vejce slepičí, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Listové těsto, Pepř černý mletý, Sůl mořská, Chřest zelený, Máslo čerstvé, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pečený losos v listovém těstě s béarnskou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Troubu předehřejeme na 160 stupňovou teplotu. Špenátové listy očistíme, omyjeme a vymačkáme zbytečnou vodu. Špenát dochutíme solí, pepřem a promícháme. Filety lososa nakrájíme na porce, zbavíme je kůže, posypeme je mořskou solí a pepřem. |
2 | Na přípravu lososa: Listové těsto jemně rozvalíme, nakrájíme na obdélníkové plátky, které naskládáme před sebe na pracovní plochu. Na kraj obdélníku položíme porci lososa, na něj dáme připravený špenát. Lososa a špenát přeložíme druhou půlkou, konce zmáčkneme, aby se při pečení nerozešly a naskládáme je na pečícím papírem vyložený plech. Nakonec těsto potřeme rozkvedlaným žloutkem, posypeme sezamovými semínky a hrubou mořskou solí. V předehřáté troubě pečeme přibližně 25 minut. Pečeme do zlatové barvy a křupavě opečeného listového těsta. Teplota upečeného lososa by měla být 45 stupňů. Vytáhneme lososa z trouby a udržujeme v teple. |
3 | Na přípravu bílého chřestu: Do hrnce vlijeme vodu, kterou osolíme, opepříme, přidáme máslo s bobkovým listem a přivedeme k varu. Do vařící vody vložíme oloupaný chřest a krajíce chleba. Snížíme teplotu a chřest spolu s chlebem povaříme tak dlouho, aby se chřest uvařil doměkka. Potom scedíme a vývar necháme k dalšímu použití. |
4 | Příprava zeleného chřestu: Chřest oškrabeme škrabkou a vložíme do vřící a osolené vody, kde ho zblanšírujeme nejdéle 3 minuty. Chřest má být křupavý a měkký. Scedíme jej a vychladíme ve vodě s ledem, aby neztratil barvu. Těsně před použitím bílý a zelený chřest zahřejeme v pánvičce na rozehřátém másle. |
5 | Příprava béarnské omáčky: Do kastrůlku vlijeme ocet a víno, přidáme nakrájenou šalotku, cukr, polovinu estragonu a vše dohromady svaříme. Skoro všechna tekutina by se měla vyvařit. Do základu přimícháme 3 žloutky, podle chuti sůl, pepř. Zalijeme trochou vývaru z chřestu a za stálého šlehaní na slabém ohni vaříme až do zahoustnutí omáčky. Potom stáhneme z ohně, šleháním přiléváme rozpuštěné máslo. Když je omáčka hotová, vmícháme do ní drobně nasekaný estragon, dochutíme ještě solí, pepřem a nakonec podle chutě přidáme citrónovou šťávu. |
6 | Do středu talíře dáme pečeného lososa v těstě, přilijeme béanskou omáčku, ozdobíme zeleným a bílým chřestem a připravené porce servírujeme. |
Poznámka
Připravené jídlo podáváme teplé. V 19. století byla poprvé připravená béarnská omáčka v restauraci Pavilon Jindřicha IV. Pojmenovali ji podle toho, že Jindřich IV. pocházel z provincie Béarn.