V balzámovém octu glazírovaný jehněčí hřbet - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- V balzámovém octu glazírovaný jehněčí hřbet
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 50410 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
6 ml | Balsamico ocet |
800 g | Jehněčí hřbet |
100 g | Máslo čerstvé |
1 dl | Olej olivový |
1 dl | Olej slunečnicový |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
5 g | Rozmarýn čerstvý |
1 kávová lžička | Sůl |
5 ml | Vývar zeleninový |
Na chřest | |
---|---|
3 g | Bobkový list |
2 krajíc | Chléb celozrnný žitný |
16 ks | Chřest bílý |
100 g | Máslo čerstvé |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 kávová lžička | Sůl |
3 l | Voda pitná |
Na dekoraci | |
1 dl | Olej olivový extra panenský |
100 g | Rajčata |
50 g | Rukola |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 3g |
---|---|
Cholesterol | 204,0mg |
Draslík | 587,0mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 6,0mg |
Vitamín E | 10,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 59,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Balsamico ocet, Jehněčí hřbet, Olej slunečnicový, Rozmarýn čerstvý, Sůl, Bobkový list, Chléb celozrnný žitný, Chřest bílý, Sůl, Voda pitná, Rajčata mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Olej olivový, Pepř černý mletý, Vývar zeleninový, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Olej olivový extra panenský, Rukola mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
V balzámovém octu glazírovaný jehněčí hřbet postup přípravy receptu:
1 | Porce jehněčího hřbetu očistíme, poklademe do vhodné kuchyňské nádoby. Polijeme je olivovým olejem, ochutíme solí, pepřem, přiložíme rozmarýn. Potravinářskou fólií přikrytou nádobu vložíme na 180 minut do lednice, kde necháme maso marinovat. |
2 | Marinované maso vyndáme a ze všech stran zprudka opečeme na rozpáleném slunečnicovém oleji. Potom přidáme máslo, snížíme teplotu a maso pomalu dopečeme na medium. |
3 | Opečené maso vybereme z pánve, necháme stranou a udržujeme teplé. Pánev s výpekem vrátíme na sporák a necháme zarestovat. Odstraníme přebytečný tuk, přilijeme balzamový ocet a vývar, povaříme asi 2 minuty. Nakonec omáčku zahustíme kostičkami studeného másla. Omáčku stáhneme z ohně a metličkou mícháme až do rozpuštění másla a zahoustnutí omáčky. Hotovou omáčku dochutíme solí a pepřem. Ještě teplé maso vrátíme zpátky do pánve a obalíme je v omáčce. |
4 | Do vařící a osolené vody dáme máslo, přidáme bobkový list, přisypeme pepř, vložíme krajíce chleba. Nakonec do vody dáme očištěný chřest, který povaříme 3 minuty. Uvařený chřest vytáhneme z vody. |
5 | Porce pečeného telecího hřbetu poklademe na jednotlivé talíře, naaranžujeme očištěnou rukolu, omyta třešňová rajčata. Zeleninu dochutíme solí, pepřem, pokapeme ji olivovým olejem a pokrm servírujeme. |
Poznámka
Jídlo podáváme teplé. Vývar z vařeného chřestu přecedíme, necháme vychladnout a udržujeme v lednici. Můžeme jej používat vícekrát na vaření chřestu, ale musíme přidat vždy nový chléb.