Bešamel s jablky a celerem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bešamel s jablky a celerem
Bešamel s jablky a celerem
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 50412 |
Kategorie: | Omáčky teplé |
Ingredience
1 polévková lžíce | Smetana 33% (šlehačka) |
Dušený celer | |
---|---|
200 g | Celer bulvový |
0,5 kávová lžička | Citronová šťáva |
1,5 kávová lžička | Cukr krupice |
150 g | Jablka |
3 špetka | Sůl |
5 dl | Voda pitná |
Bešamelová omáčka | |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Mouka polohrubá |
2 špetka | Sůl |
2 dl | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 13g |
---|---|
Cholesterol | 8,7mg |
Draslík | 238,2mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 6,5mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 5,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Citronová šťáva, Cukr krupice, Jablka, Sůl, Voda pitná, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Smetana 33% (šlehačka), Máslo čerstvé, Mouka polohrubá, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Bešamel s jablky a celerem postup přípravy receptu:
1 | Celer a sladkokyselá jablka oloupeme, omyjeme, jablka rozpůlíme a vykrojíme jadřince. Celer i jablka nakrájíme na malé kostky a dáme do rendlíku s 5 dl vody. Přidáme sůl, cukr, 0.5 lžičky citrónové šťávy a dusíme přibližně 15-20 minut pod poklicí doměkka. |
2 | Mezitím v druhém rendlíku rozpustíme lžíci másla. Přidáme k ní lžíci polohrubé mouky a usmažíme světlou jíšku. Postupně za stálého míchání přiléváme zeleninový vývar, mícháme a necháme omáčku zlehka probublávat. Musí být hladká. Vaříme ji přibližně 15 minut. |
3 | Podušený celer s jablky v mírně vychladlém vývaru rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka a vše za stálého míchání přilijeme do bešamelové omáčky. Přimícháme lžíci smetany, necháme přejít varem a odstavíme z plotny. |
4 | Nakonec omáčku podle chuti dosolíme a podáváme. Omáčka by měla mít mírně sladkokyselou chuť. |
Poznámka
K omáčce podáváme houskové knedlíky a vařené uzené maso.