Pošumavské uzené jitrnice - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 195 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pošumavské uzené jitrnice
Pošumavské uzené jitrnice
Celkový čas: | 195 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 60 minut |
Doba vaření: | 135 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 50462 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
2 ks | Bobkový list |
8 stroužek | Česnek |
3 ks | Cibule |
500 g | Játra vepřová |
2 kávová lžička | Kmín drcený |
1,5 polévková lžíce | Majoránka |
8 ks | Nové koření celé |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
0,5 polévková lžíce | Pepř černý mletý |
2,5 polévková lžíce | Sůl |
500 g | Vepřová kůže |
1 kg | Vepřové maso libové |
300 g | Vepřové plíce |
1 ks | Vepřové srdce |
2,5 kg | Vepřový lalok |
5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 6g |
---|---|
Cholesterol | 536,9mg |
Draslík | 690,4mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 17,7mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2g |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Česnek, Cibule, Játra vepřová, Kmín drcený, Majoránka, Nové koření celé, Pepř černý celý, Sůl, Vepřové plíce, Vepřové srdce, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Pepř černý mletý, Vepřová kůže, Vepřové maso libové, Vepřový lalok mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pošumavské uzené jitrnice postup přípravy receptu:
1 | Vepřový lalok s kůží a vepřové libové maso (i odřezky), srdce a plíce omyjeme, dáme do velkého hrnce, zalijeme 5 litry vody a přivedeme k varu. Poté snížíme teplotu, k masu přidáme oloupané cibule, bobkové listy, nové koření, celý pepř, očištěný česnek a pomalu vaříme do měkka přibližně 1.5 hodiny. |
2 | Mezitím očistíme cibule, drobně je pokrájíme a na rozpáleném sádle zpěníme dorůžova. Omytá vepřová játra naškrábeme ostrým nožem (odstraníme tak všechny šlachy a žilky). |
3 | Uvařené měkké maso vyjmeme, vývar přecedíme a dáme zpět do velkého hrnce. Libové maso se srdcem nakrájíme na drobné kostičky, ostatní nahrubo pomeleme i s vařenou cibulí. Vše dáme do velké mísy, přidáme játra, kmín, mletý pepř, majoránku a utřený česnek. Promícháme a podle chuti osolíme, přidáme přibližně 2 dl vývaru z masa. Jitrnicovou směs dobře promícháme (nejlépe rukou). Směsí pomocí strojku naplníme velká tlustší prasečí střívka. Konce dobře uzavřeme špejlí. |
4 | Jitrnice dáme zpět do vývaru, pomalu je vaříme 30-45 minut. Uvařené opatrně vyjmeme, necháme vychladnout a následující den se vyudí. |