Rebarborový koláč z lineckého těsta - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 150 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rebarborový koláč z lineckého těsta
Celkový čas: | 150 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 120 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | ruda |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 50464 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
Náplň | |
---|---|
80 g | Cukr krupice |
60 g | Máslo čerstvé |
6 ks | Reveň (Rebarbora) |
Linecké těsto | |
50 g | Cukr moučkový |
20 g | Cukr vanilka |
13 g | Kypřicí prášek do pečiva |
100 g | Máslo čerstvé |
150 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 ks | Vejce slepičí |
Vanilkový pudink | |
80 g | Cukr krupice |
0,5 l | Mléko plnotučné |
80 g | Pudinkový prášek - vanilkový |
Drobenka | |
60 g | Cukr krupice |
40 g | Cukr vanilka |
100 g | Máslo čerstvé |
100 g | Mouka pšeničná hrubá |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 82g |
---|---|
Cholesterol | 101,2mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 24,0mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 565,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Reveň (Rebarbora), Cukr moučkový, Kypřicí prášek do pečiva, Vejce slepičí, Cukr krupice, Pudinkový prášek - vanilkový, Cukr krupice mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Mléko plnotučné, Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Rebarborový koláč z lineckého těsta postup přípravy receptu:
1 | Příprava lineckého těsta: do misky nakrájíme měkké máslo, přisypeme cukr, rozklepneme vejce, vanilkový cukr a vše dobře rozšleháme. Přisypeme prosátou mouku s kypřícím práškem a rukou vypracujeme tuhé a hladké těsto. Zabalíme ho do fólie a dáme do lednice na 120 minut. |
2 | Vál posypeme lehce moukou a na něm rozválíme těsto o velikosti pečící formy a silné 6 mm. Těstem vyložíme máslem vymazanou pečící formu tak, aby byly okraje vyvýšené, vysoké 2 cm. |
3 | Příprava vanilkového pudinku: Do vhodného kastrůlku dáme mléko a přivedeme k varu. Do hrníčku vlijeme 2 dl mléka, přidáme cukr. Přimícháme vanilkový pudink a dobře rozkvedláme, aby v mléce nezůstaly hrudky. Hotovou směs za stálého míchání vlijeme do vařícího mléka. Na mírném ohni vaříme do zhoustnutí pudinku. Potom stáhneme z ohně. /Pudink má být hustý a hladký./ Hustý pudink necháme vychladnout a roztáhneme na linecké těsto v pečící formě. |
4 | Příprava rebarbory: V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme očištěnou a na malé kousky nakrájenou rebarboru. Restujeme ji 1 minutu, přisypeme cukr a necháme zkaramelizovat ještě asi 4 minuty. Rebarboru necháme vychladnout a poklademe na pudink, který je v pečící formě. |
5 | Příprava drobenky: V misce smícháme dohromady hrubou mouku, cukr, máslo a vanilkový cukr. Rukou suroviny dobře propracujeme na drobenku, kterou posypeme celý připravený koláč. |
6 | Naplněnou pečící formu vložíme do předehřáté trouby a při 160stupňové teplotě pečeme 15-20 minut. Na správně upečeném koláči má drobenka mít zlatohnědou barvu a musí být hladce křupavá. |
7 | Koláč necháme vychladnout ve formě. Potom ho nakrájíme na úhledné trojúhelníky a nabízíme. |
Poznámka
Čerstvě upečené linecké těsto se špatně krájí. Proto je nejlépe nechat koláč do druhého dne v lednici zvlhnout, aby upečené těsto bylo křehké. Potom ho nakrájet a servírovat.