Šumavské teplé jitrničky s žemlí - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Šumavské teplé jitrničky s žemlí
Šumavské teplé jitrničky s žemlí
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 50471 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
5 stroužek | Česnek |
3 ks | Cibule |
400 g | Játra vepřová |
2 kávová lžička | Kmín drcený |
1,5 polévková lžíce | Majoránka |
100 g | Máslo čerstvé |
4,3 l | Masový vývar |
1 kávová lžička | Nové koření mleté |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1,5 polévková lžíce | Sůl |
3,5 kg | Vepřová plec |
0,5 kávová lžička | Zázvor mletý |
4 ks | Žemle tuková |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 6g |
---|---|
Cholesterol | 380,9mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 9g |
Vitamín B6 | 1,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 15,9mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 25,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Játra vepřová, Kmín drcený, Majoránka, Sůl, Vepřová plec, Zázvor mletý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Masový vývar, Nové koření mleté, Pepř černý mletý, Žemle tuková mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Šumavské teplé jitrničky s žemlí postup přípravy receptu:
1 | Cibule oloupeme, drobně pokrájíme a na rozpáleném másle je usmažíme dozlatova. Žemle pokrájíme na kostičky, dáme je do mísy, přelijeme masovým vývarem (3 dl) a necháme rozmočit. Uvařené vepřové libové i tučné maso drobně pokrájíme a přidáme do mísy k žemlím. |
2 | Omytá syrová vepřová játra nožem naškrábeme, všechny šlachy a žilky odstraníme a játra též přidáme k masu. Směs ochutíme mletým pepřem, majoránkou, utřeným česnekem, mletým zázvorem, drceným kmínem a mletým novým kořením. Promícháme, přidáme cibuli, znovu promícháme a podle chuti osolíme. Jitrnicovou směs dobře promícháme (nejlépe rukou). Pomocí strojku naplníme prasečí střívka, konce dobře uzavřeme špejlí. |
3 | Jitrnice dáme do vroucího masového vývaru (4 l), pomalu, při mírné teplotě je vaříme přibližně 15 minut. Jakmile uvařené jitrnice vyplavou na povrch, opatrně je vyjmeme, necháme okapat a můžeme podávat. |