Uzená kýta s bramborami v bešamelu - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 180 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Uzená kýta s bramborami v bešamelu
Celkový čas: | 180 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 150 minut |
Autor: | mull |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 50480 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
4 ks | Bobkový list |
4 ks | Hřebíček |
30 ml | Olej olivový |
30 g | Petržel - nať |
1,6 kg | Vepřová kýta uzená |
3 l | Voda pitná |
Na brambory | |
---|---|
4 ks | Bobkový list |
800 g | Brambory |
4 ks | Hřebíček |
100 g | Máslo čerstvé |
30 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
60 ml | Ocet vinný |
2 dl | Smetana 16% (pochoutková) |
6 g | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 18g |
---|---|
Cholesterol | 36,7mg |
Draslík | 602,6mg |
Vláknina | 16g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 25,3mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 23,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Hřebíček, Voda pitná, Bobkový list, Brambory, Hřebíček, Ocet vinný, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Petržel - nať, Vepřová kýta uzená, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Smetana 16% (pochoutková) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Uzená kýta s bramborami v bešamelu postup přípravy receptu:
1 | Uzenou kýtu necháme 2 hodiny na mírném ohni povařit ve vodě. Zatím oloupeme brambory a nakrájíme na 1 cm silné plátky. |
2 | V rendlíku usmažíme z másla mouky světlou jíšku, zalijeme vývarem z kýty(1 litr) a rozmícháme dohladka. Přidáme bobkový list, hřebíček, sůl a plátky brambor, 15 minut povaříme, až brambory změknou. |
3 | Vařenou kýtu vyjmeme z vývaru, vložíme do pekáče a vrchní stranu nařežeme do šachovnice. Potřeme olejem, poklademe bobkovými listy a hřebíčkem a dáme zapéct do středně vyhřáté trouby na 30 minut. |
4 | Z hotových brambor vyjmeme bobkový list a hřebíčky, zalijeme smetanou smíchanou s octem a krátce povaříme. |
5 | Z upečené kýty odstraníme koření, nakrájíme ji na plátky a podáváme s bramborami v bešamelu posypanými nasekanou petrželkou. |