Kynuté švestkové knedlíky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kynuté švestkové knedlíky
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | urban.z |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (28%) |
ID receptu: | 50487 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
2 kávová lžička | Cukr krupice |
4 polévková lžíce | Cukr moučkový |
30 g | Droždí |
50 g | Máslo čerstvé |
500 g | Mouka pšeničná hladká |
500 g | Mouka pšeničná hrubá |
1,5 kávová lžička | Sůl |
0,5 kg | Švestky |
120 g | Tvaroh tvrdý |
2 ks | Vejce slepičí |
4,1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 22g |
---|---|
Cholesterol | 91,8mg |
Draslík | 287,0mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 7,9mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 10,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Cukr moučkový, Droždí, Sůl, Švestky, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Mouka pšeničná hrubá, Tvaroh tvrdý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Kynuté švestkové knedlíky postup přípravy receptu:
1 | Švestky důkladně omyjeme studenou vodou a necháme okapat. |
2 | V míse do 1 dl vlažné vody nasypeme cukr, rozdrobíme droždí a necháme vykynout kvásek. |
3 | Ve velké míse k mouce přidáme vejce, špetku soli a vykynutý kvásek. Vypracujeme těsto, které ještě alespoň 30 minut necháme kynout na teplém místě. |
4 | Po vykynutí těsto rozdělíme na stejně velké kousky, vyválíme placičky, na každou dáme švestku a zabalíme je do tvaru knedlíků. |
5 | Knedlíky vaříme ve vroucí vodě se lžičkou soli přibližně 10 minut. Uvařené propíchneme vidličkou. |
6 | Švestkové knedlíky podáváme posypané moučkovým cukrem a nastrouhaným tvarohem, přelité rozpuštěným máslem. |
Poznámka
Místo tvarohu můžeme knedlíky posypat i jemně mletým mákem.