Kuře s pohankovou nádivkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kuře s pohankovou nádivkou
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | DANAE |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (88%) |
ID receptu: | 50495 |
Ingredience
1 ks | Celer bulvový |
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
1 ks | Kuře |
2 ks | Mrkev kořen |
6 g | Pepř černý mletý |
1 ks | Petržel kořen |
20 g | Petržel kudrnka |
250 g | Pohanka |
1 polévková lžíce | Provensálské koření |
150 g | Slanina vepřová |
5 g | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
0,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 37g |
---|---|
Cholesterol | 270,4mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 17g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 46,0mg |
Vitamín E | 1,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Česnek, Cibule, Kuře, Petržel kořen, Pohanka, Slanina vepřová, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Petržel kudrnka, Provensálské koření mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Kuře s pohankovou nádivkou postup přípravy receptu:
1 | Pohanku zalijeme půl litrem vroucí, osolené vody a necháme na teplém místě stát asi 15 minut, než se voda s pohankou spojí, a vznikne nám tak pohanková kaše. Do této kaše vmícháme celé vejce. Než se tak stane, připravíme si zeleninu do nádivky a to tak, že česnek utřeme, cibuli a kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na drobné, stejně velké kousky. Petrželovou nať propláchneme pod vodou, necháme okapat a nasekáme ji nadrobno. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky. |
2 | Nakrájenou zeleninu a slaninu vmícháme do připravené pohankové kaše, kterou ochutíme solí, pepřem, lžící provensálského koření a nasekanou petrželovou natí. Zeleninu a koření v pohankové kaši důkladně promícháme, čímž nám vznikne pohanková nádivka. Touto nádivkou naplníme vnitřek kuchyňsky očištěného kuřete, které před plněním nádivkou prosolíme a popepříme. Takto připravené kuře pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut. |
Poznámka
Hotové kuře s nádivkou servírujeme rovnou z trouby – teplé, se sezónní zeleninovou oblohou, nebo se salátem. Základní řídkou pohankovou kaši můžeme obměnit pohankovo-rýžovou kaší. Do nádivky můžeme nasekat také pažitku.