Kapří řízky a bramborový salát s majonézou pro celiatiky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 105 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kapří řízky a bramborový salát s majonézou pro celiatiky
Celkový čas: | 105 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 60 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | DANAE |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (88%) |
ID receptu: | 50523 |
Ingredience
Smažený kapr | |
---|---|
1 kg | Kapr obecný |
10 ml | Mléko polotučné |
10 polévková lžíce | Mouka bezlepková |
10 polévková lžíce | Olej stolní |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
15 polévková lžíce | Strouhanka |
3 g | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
Bramborový salát | |
1,5 kg | Brambory zimní |
2 ks | Cibule |
2 ks | Okurky nakládané |
4 polévková lžíce | Paprika sterilovaná |
3 g | Pepř černý mletý |
3 g | Sůl |
5 ks | Vejce slepičí |
3 l | Voda pitná |
250 g | Zelenina nakládaná |
Domácí majonéza | |
1 polévková lžíce | Cukr moučkový |
2 polévková lžíce | Hořčice plnotučná |
2 polévková lžíce | Ocet kvasný lihový |
500 ml | Olej olivový |
2 ks | Vejce slepičí |
1 polévková lžíce | Worcester (worcesterská omáčka) |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 27g |
---|---|
Cholesterol | 439,0mg |
Draslík | 841,0mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 655,1mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 11,4mg |
Vitamín E | 2,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Kapr obecný, Olej stolní, Strouhanka, Sůl, Vejce slepičí, Cibule, Okurky nakládané, Paprika sterilovaná, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná, Zelenina nakládaná, Cukr moučkový, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko polotučné, Mouka bezlepková, Pepř černý mletý, Brambory zimní, Pepř černý mletý, Hořčice plnotučná, Ocet kvasný lihový, Olej olivový, Worcester (worcesterská omáčka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Kapří řízky a bramborový salát s majonézou pro celiatiky postup přípravy receptu:
1 | Kapra očistíme a naporcujeme. Jednotlivé porce rybího masa osolíme a opepříme z obou stran a necháme je v lednici odpočinout dvě hodiny. Po této době kapří porce obalíme v trojobale: napřed v bezlepkové mouce, potom v celém vejci, ve kterém jsme rozmíchali lžíci mléka, a nakonec v bezlepkové strouhance. Obalené kapří porce potom smažíme v rozpáleném tuku dozlatova. Hotové rybí řízky nepokládáme na sebe, protože by se slepily. |
2 | Brambory salátového typu uvaříme ve slupce a vychladlé a oloupané je nakrájíme na malé kousky, nebo na nudličky, a osolíme je. Cibuli nakrájíme nadrobno a spaříme ji horkou vodou. Vejce uvaříme natvrdo a nakrájíme je nadrobno. Ze sterilované zeleniny slijeme nálev, a v případě, že nechceme, aby byl salát moc ostrý, vybereme ze zeleniny feferonku. Nakládané okurky nastrouháme, nakládané kapie rozkrájíme na menší kousky. Všechny suroviny přimícháme k nakrájeným bramborám. Salát zalijeme připravenou domácí majonézou, osolíme, opepříme, a po důkladném promíchání necháme v lednici uležet. |
3 | Celá vejce rozmixujeme s hořčicí, cukrem, octem a worcestrem do hladka. Když je směs hladká, mixujeme dál a přiléváme po částech olej, dokud směs nezhoustne. |
4 | Vmícháme do bramborového salátu. |
5 | Kapří řízky podáváme teplé se studeným bramborovým salátem, nejčastěji jako štědrovečerní večeři. |
Poznámka
Kapří řízky se mohou podávat i studené. Při výrobě majonézy by měly mít všechny suroviny stejnou teplotu, aby se majonéza nesrazila. Když se majonéza srazí, pomalu ji přiléváme do syrových rozšlehaných vajec za stálého mixování. Při koupi worcestru sledujeme etikety, aby složení bylo vhodné pro celiatiky.