Jelita ze Šumavy - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 125 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jelita ze Šumavy
Jelita ze Šumavy
Celkový čas: | 125 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 100 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 50531 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
5 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
1 kávová lžička | Kmín drcený |
1,5 polévková lžíce | Majoránka |
0,5 l | Mléko plnotučné |
5 ks | Nové koření celé |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
1,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 kávová lžička | Saturejka |
1 polévková lžíce | Sůl |
0,5 ks | Vepřová hlava |
0,5 l | Vepřová krev |
1 kg | Vepřová krkovička |
3 l | Voda pitná |
4 ks | Žemle tuková |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 4g |
---|---|
Cholesterol | 120,3mg |
Draslík | 105,0mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 2,2mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 314,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Česnek, Cibule, Kmín drcený, Majoránka, Nové koření celé, Pepř černý celý, Saturejka, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko plnotučné, Pepř černý mletý, Vepřová hlava, Vepřová krev, Vepřová krkovička, Žemle tuková mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Jelita ze Šumavy postup přípravy receptu:
1 | Dobře očistíme 1/2 vepřové hlavy, vepřovou krkovici, maso dáme |
2 | do většího hrnce, přilijeme přibližně 3 l vody, přidáme sůl, oloupanou cibuli, bobkový list, nové koření, celý černý pepř a vaříme přibližně 60–90 minut. Maso by nemělo být příliš měkké. |
3 | Mezitím si do mléka namočíme pokrájené housky. Uvařené maso vyjmeme a vychladlé obereme od kostí, pokrájíme na kousky a dáme do mísy. Přidáme namočenou housku, majoránku, mletý pepř, drcený kmín a saturejku. Promícháme, dochutíme solí a rozetřeným česnekem. Nakonec přimícháme vepřovou krev. |
4 | Směsí prejtu naplníme vepřová střívka, dobře je uzavřeme a v masovém vývaru je vaříme pomalu asi 15-20 minut. Uvařené vyjmeme, necháme okapat a odložíme do chladna. |
Poznámka
Před přímým použitím jelita osmažíme do zlatohněda na rozpáleném sádle. Podáváme k nim vařené brambory a kysané zelí.