Krémová polévka rajčatová s parmezánem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Krémová polévka rajčatová s parmezánem
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 50532 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
20 g | Bazalka |
1 ks | Bobkový list |
2 stroužek | Česnek |
2 ks | Cibule |
1 kávová lžička | Cukr krupice |
500 ml | Hovězí vývar základní |
3 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 kg | Rajčata |
20 g | Rozmarýn čerstvý |
125 ml | Smetana 16% (pochoutková) |
1 špetka | Sůl |
50 g | Sýr Parmezán |
20 g | Tymián čerstvý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 21g |
---|---|
Cholesterol | 24,1mg |
Draslík | 847,3mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 46,8mg |
Vitamín E | 1,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Bobkový list, Česnek, Cibule, Cukr krupice, Hovězí vývar základní, Rajčata, Rozmarýn čerstvý, Sůl, Sýr Parmezán, Tymián čerstvý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Pepř černý mletý, Smetana 16% (pochoutková) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Krémová polévka rajčatová s parmezánem postup přípravy receptu:
1 | Oloupeme si cibuli a česnek a obojí nasekáme nadrobno. Rajčata omyjeme a rozkrájíme na čtvrtiny. |
2 | Do kastrolu vlijeme olivový olej a rozpálíme ho. Vhodíme na něj nasekanou cibuli a česnek a necháme zesklovatět. Do kastrolu potom vložíme čtvrtky rajčat a přidáme k nim tymián, rozmarýn a bobkový list. Promícháme a zalijeme masovým hovězím vývarem. Vaříme na mírném plameni 25 minut. |
3 | Hotovou uvařenou polévku scedíme přes sítko a vlijeme zpátky do hrnce. Osolíme, opepříme a osladíme, promícháme a znovu přihřejeme. |
4 | Ušleháme smetanu. Podáváme polévku na hlubokých talířích a každou porci ještě ozdobíme kopečkem ušlehané smetany, kterou takto rozdělíme na čtvrtiny. Posypeme porce bazalkovými lístky. Do polévky si smetanu vmíchá každý sám. Parmezán si přidá každý podle vlastní chuti. |
Poznámka
Pokud chceme hutnější polévku, můžeme do ní přidat vařené těstoviny nebo rýži či kostičky chleba. Vložit můžeme i masové knedlíčky či noky.