Tlačenka z Pošumaví - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 130 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Tlačenka z Pošumaví
Tlačenka z Pošumaví
Celkový čas: | 130 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 50599 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
1 ks | Cibule |
350 g | Játra vepřová |
1 kávová lžička | Kmín drcený |
1,5 polévková lžíce | Majoránka |
5 ks | Nové koření celé |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
1,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
2,5 polévková lžíce | Sůl |
0,5 ks | Vepřová hlava |
4 dl | Vepřová krev |
300 g | Vepřová kůže |
1 ks | Vepřové srdce |
1 ks | Vepřový jazyk |
1 kg | Vepřový lalok |
4 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 5g |
---|---|
Cholesterol | 480,8mg |
Draslík | 776,1mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,9mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 18,7mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 17,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Cibule, Játra vepřová, Kmín drcený, Majoránka, Nové koření celé, Pepř černý celý, Sůl, Vepřové srdce, Vepřový jazyk, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Pepř černý mletý, Vepřová hlava, Vepřová krev, Vepřová kůže, Vepřový lalok mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Tlačenka z Pošumaví postup přípravy receptu:
1 | Po zabijačce dobře očistíme a omyjeme polovinu hlavy i s uchem a rypáčkem, nožičku, tučné maso z krku (lalok), kůže, jazyk, srdce a kousek jater. Vše pokrájíme na menší kusy, dáme do velkého hrnce s 4 l vody. Přidáme bobkový list, celou očištěnou cibuli, celý pepř, nové koření a vaříme doměkka přibližně 90 minut. Jenom játra vyjmeme po 20-25 minutách vaření a přidáme do vody sůl. |
2 | Měkké maso nakrájíme na kousky velikosti sousta. Játra, srdce a oloupaný jazyk nakrájíme na tenké nudličky. Vše vložíme do mísy, přidáme krev, sůl, majoránku, pepř, drcený kmín a směs promícháme s masovým vývarem (asi 4 dl). |
3 | Směs nalijeme do umělého střeva na tlačenku, konec dobře uzavřeme, tlačenku dáme mezi 2 prkénka a necháme na chladnějším místě zatuhnout. |
4 | Vychladlou tlačenku nakrájenou na plátky podáváme až na druhý den. |
Poznámka
Při zabijačce můžeme místo umělého střeva použít (jako za starých časů) dobře vyčištěný a vypraný prasečí žaludek, který naplníme tlačenkovou směsí, zašijeme a necháme v chladu zatuhnout.