Recept

Zdíkovský vánoční pajšl

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 155 minut
Doba přípravy: 45 minut
Doba vaření: 110 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (21%)
ID receptu: 50661
Kategorie: Maso

Ingredience

2 ks Bobkový list
3 ks Česnek
1 ks Cibule
4 dl Hovězí vývar základní
3 polévková lžíce Hrozinky
6 ks Jalovec
300 g Játra vepřová
3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
1 kávová lžička Nové koření celé
0,5 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
4 polévková lžíce Ořechy vlašské
1 kávová lžička Pepř černý celý
5 dl Smetana 33% (šlehačka)
1,5 polévková lžíce Sůl
150 g Švestky sušené
0,3 ks Telecí plíce
1 ks Vepřová slezina
0,5 ks Vepřové plíce
1 ks Vepřové srdce
3 l Voda pitná
Na dochucení
1 polévková lžíce Cukr krupice
1 kávová lžička Pepř černý mletý
2 kávová lžička Sůl

Nutriční hodnoty jedné porce

43% Kalorie 855 kcal
Kilojoule 3 576kJ
12% Sacharidy 43 g
109% Tuky 82 g
60% Sodík 1 g
106% Bílkoviny 59 g

Zdíkovský vánoční pajšl postup přípravy receptu:

1

Dobře omyjeme vepřové i telecí plíce, vepřové srdce, slezinu, játra a vnitřnosti dáme do velkého hrnce, přilijeme studenou vodu, vložíme oloupanou celou cibuli, česnek, sůl, celý pepř, nové koření, bobkový list, jalovec a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a necháme maso pod poklicí jen mírně probublávat přibližně 90 minut. Uvařené maso vyjmeme a necháme vychladnout. Mezitím si omyjeme v sítu pod tekoucí vodou hrozinky a sušené švestky (bez pecek). Okapané švestky pokrájíme na menší kousky. Vlašské ořechy pokrájíme na poloviny.

2

Z vychladlého masa odstraníme všechny chrupavky, šlachy, žilky a ostatní nejedlé části. Čisté maso pokrájíme na tenké proužky, které dáme do hrnce, přimícháme k němu 4 dl vývaru s 0,5 lžíce octa, promícháme s pepřem, solí a necháme za stálého míchání přejít varem. Přidáme švestky, ořechy, hrozinky a pod poklicí dusíme 10-15 minut. Ve smetaně si rozkvedláme dohladka mouku a přimícháme ji k masu. Za stálého míchání vaříme asi 5 minut. Pajšl se smetanovou omáčkou podle chuti můžeme i přisladit. Omáčka by měla mít mírně sladkokyselou chuť.

Poznámka

K pajšlu podáváme kynuté knedlíky.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept