Zdíkovský vánoční pajšl - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 155 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zdíkovský vánoční pajšl
Zdíkovský vánoční pajšl
Celkový čas: | 155 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 110 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 50661 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
2 ks | Bobkový list |
3 ks | Česnek |
1 ks | Cibule |
4 dl | Hovězí vývar základní |
3 polévková lžíce | Hrozinky |
6 ks | Jalovec |
300 g | Játra vepřová |
3 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 kávová lžička | Nové koření celé |
0,5 polévková lžíce | Ocet kvasný lihový |
4 polévková lžíce | Ořechy vlašské |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
5 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
1,5 polévková lžíce | Sůl |
150 g | Švestky sušené |
0,3 ks | Telecí plíce |
1 ks | Vepřová slezina |
0,5 ks | Vepřové plíce |
1 ks | Vepřové srdce |
3 l | Voda pitná |
Na dochucení | |
---|---|
1 polévková lžíce | Cukr krupice |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
2 kávová lžička | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 39g |
---|---|
Cholesterol | 834,9mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 57,3mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 44,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Česnek, Cibule, Hovězí vývar základní, Játra vepřová, Nové koření celé, Ořechy vlašské, Pepř černý celý, Sůl, Švestky sušené, Telecí plíce, Vepřová slezina, Vepřové plíce, Vepřové srdce, Voda pitná, Cukr krupice, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hrozinky, Jalovec, Mouka pšeničná hladká T 650, Ocet kvasný lihový, Smetana 33% (šlehačka), Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zdíkovský vánoční pajšl postup přípravy receptu:
1 | Dobře omyjeme vepřové i telecí plíce, vepřové srdce, slezinu, játra a vnitřnosti dáme do velkého hrnce, přilijeme studenou vodu, vložíme oloupanou celou cibuli, česnek, sůl, celý pepř, nové koření, bobkový list, jalovec a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a necháme maso pod poklicí jen mírně probublávat přibližně 90 minut. Uvařené maso vyjmeme a necháme vychladnout. Mezitím si omyjeme v sítu pod tekoucí vodou hrozinky a sušené švestky (bez pecek). Okapané švestky pokrájíme na menší kousky. Vlašské ořechy pokrájíme na poloviny. |
2 | Z vychladlého masa odstraníme všechny chrupavky, šlachy, žilky a ostatní nejedlé části. Čisté maso pokrájíme na tenké proužky, které dáme do hrnce, přimícháme k němu 4 dl vývaru s 0,5 lžíce octa, promícháme s pepřem, solí a necháme za stálého míchání přejít varem. Přidáme švestky, ořechy, hrozinky a pod poklicí dusíme 10-15 minut. Ve smetaně si rozkvedláme dohladka mouku a přimícháme ji k masu. Za stálého míchání vaříme asi 5 minut. Pajšl se smetanovou omáčkou podle chuti můžeme i přisladit. Omáčka by měla mít mírně sladkokyselou chuť. |
Poznámka
K pajšlu podáváme kynuté knedlíky.