Zajíc v šípkové omáčce - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 95 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zajíc v šípkové omáčce
Celkový čas: | 95 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 80 minut |
Autor: | brazda |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (87%) |
ID receptu: | 50680 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
3 ks | Bobkový list |
150 g | Brusinky |
50 g | Celer bulvový |
100 g | Cibule |
3 polévková lžíce | Citronová šťáva |
1 polévková lžíce | Cukr krupice |
120 g | Marmeláda šípková |
100 g | Máslo čerstvé |
50 g | Mouka pšeničná hladká |
50 g | Mrkev kořen |
4 ks | Nové koření celé |
0,5 polévková lžíce | Ocet vinný |
4 ks | Pepř černý celý |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
50 g | Petržel kořen |
100 g | Protlak rajčatový |
100 g | Slanina vepřová |
1 kávová lžička | Sůl |
200 ml | Víno červené |
1 l | Voda pitná |
1 kg | Zaječí kýta |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 25g |
---|---|
Cholesterol | 179,5mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 1g |
Vitamín B6 | 1,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 21,3mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 31,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer bulvový, Cibule, Citronová šťáva, Cukr krupice, Nové koření celé, Ocet vinný, Pepř černý celý, Petržel kořen, Slanina vepřová, Sůl, Víno červené, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Brusinky, Marmeláda šípková, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Protlak rajčatový, Zaječí kýta mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zajíc v šípkové omáčce postup přípravy receptu:
1 | Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na kousky. Slaninu nakrájíme na klínky, cibuli nakrájíme nahrubo. Zaječí stehna očistíme, prošpikujeme slaninou, osolíme a opepříme. |
2 | V kastrole na másle osmažíme kořenovou zeleninu s cibulí, přidáme rajčatový protlak, citronovou šťávu, koření, ocet, cukr, víno a šípkovou zavařeninu. Směs rozředíme vodou, vložíme stehna a pod poklicí dusíme, až je maso měkké. |
3 | Udušené maso vyjmeme a držíme na teple. Do omáčky zašleháme hladkou mouku a za stálého míchání necháme omáčku zhoustnout. Poté ji propasírujeme. |
4 | Maso servírujeme přelité omáčkou, přidáme brusinky. |
Poznámka
Jako přílohu volíme nejlépe karlovarské knedlíky.
NACO JE POTOM V RECEPTU 100g SLANINY???Tou nakrájenou na klínky podložím stůl aby se neviklal
Třetí věta: Zaječí stehna očistíme, PROŠPIKUJEME slaninou... Chce to pozorněji číst.