Řízky pro císaře - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Řízky pro císaře
Řízky pro císaře
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 50686 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
2 dl | Bujón hovězí |
2 ks | Cibule |
0,5 polévková lžíce | Kapary |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 kávová lžička | Pepř bílý |
350 g | Rýže dušená |
2 polévková lžíce | Sádlo škvařené |
80 g | Slanina vepřová |
5 dl | Smetana zakysaná 15% |
0,5 polévková lžíce | Sůl |
700 g | Telecí kýta |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 32g |
---|---|
Cholesterol | 154,5mg |
Draslík | 967,5mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 3,8mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bujón hovězí, Cibule, Pepř bílý, Rýže dušená, Sádlo škvařené, Slanina vepřová, Sůl, Telecí kýta mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kapary, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Smetana zakysaná 15% mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Řízky pro císaře postup přípravy receptu:
1 | Slaninu nakrájíme na tenké proužky. Telecí maso zbavíme blan, omyjeme a osušíme, nakrájíme na plátky silné asi 2 cm přes vlákno. Maso osolíme, opepříme, protkneme slaninou, zlehka naklepeme a poprášíme moukou. V pánvi rozehřejeme sádlo s máslem (1 lžíce) a řízky osmažíme dozlatova z každé strany. Poté je vyjmeme z omastku a odložíme do rendlíku. Očistíme cibule, rozkrojíme na poloviny a pokrájíme na tenké plátky. |
2 | V hluboké pánvi rozehřejeme 2 lžíce másla, cibuli na něm osmažíme dorůžova, přilijeme bujón, přiložíme řízky a pod poklicí dusíme do měkka přibližně 30 minut. Měkké řízky vyjmeme, do vývaru přimícháme 5 dl kysané smetany a krátce, 2-3 minuty, povaříme. Vzniklou omáčku přecedíme do druhého hrnce, cibuli pokud se dá prolisujeme, do omáčky přidáme půl lžíce kaparů, řízky a společně vše provaříme asi 1 minutu. |
3 | Císařské řízky podáváme s dušenou rýží. |