Jihočeské masopustní koblihy - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 100 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jihočeské masopustní koblihy
Jihočeské masopustní koblihy
Celkový čas: | 100 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 80 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | zeleny |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (100%) |
ID receptu: | 50729 |
Kategorie: | Koblihy, vdolky |
Ingredience
70 g | Cukr krupice |
3 polévková lžíce | Cukr moučkový |
30 g | Droždí |
250 g | Džem meruňkový |
2,5 dl | Mléko polotučné |
500 g | Mouka pšeničná hrubá |
5 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
1 špetka | Sůl |
3 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 28g |
---|---|
Cholesterol | 283,9mg |
Draslík | 220,1mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 324,5mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 1,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Cukr moučkový, Droždí, Olej slunečnicový, Sůl, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Džem meruňkový, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Jihočeské masopustní koblihy postup přípravy receptu:
1 | Mouku nasypeme do větší mísy, uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, přisypeme krupicový cukr, zalijeme trochou vlažného mléka a dáme na teplé místo kynout. |
2 | Pak přidáme žloutky, sůl a zbylé vlažné mléko, vymícháme hladké těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. |
3 | Vykynuté těsto rozválíme na pomoučené pracovní ploše na plát o síle 1 centimetru. |
4 | Z půlky těsta vykrajujeme kolečka o průměru přibližně 7 až 10 centimetrů. Na druhou polovinu těsta rozložíme kopečky džemu v počtu vykrojených koleček. Ta pak na džem položíme, okraje přitiskneme k spodní části těsta a vykrojíme naplněné koblihy, které opět necháme vykynout. |
5 | V pánvi rozehřejeme olej a koblihy v něm pečeme z obou stran, až mají zlatavou barvu. Upečené necháme v sítu okapat od oleje, posypeme je moučkovým cukrem a podáváme. |
Poznámka
Pro přípravu koblih můžeme použít různé druhy džemu, ale nejlepší jsou džemy pikantní – meruňkový, rybízový...