Polévka zeleninová s pastou z bylinek - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Polévka zeleninová s pastou z bylinek
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 50740 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
Na polévku | |
---|---|
500 g | Brambory |
2 ks | Cuketa |
750 g | Fazolové lusky zelené |
1 ks | Mrkev kořen |
5 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 ks | Pórek |
4 ks | Rajčata |
1 špetka | Sůl |
250 g | Tykev |
1 l | Voda pitná |
Na pastu | |
80 g | Bazalka |
3 stroužek | Česnek |
125 ml | Olej olivový |
0,5 kávová lžička | Sůl |
50 g | Sýr Parmezán |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 49g |
---|---|
Cholesterol | 8,5mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 26g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 75,2mg |
Vitamín E | 2,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 9,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Cuketa, Fazolové lusky zelené, Rajčata, Sůl, Tykev, Voda pitná, Bazalka, Česnek, Sůl, Sýr Parmezán mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mrkev kořen, Olej olivový, Pepř černý mletý, Pórek, Olej olivový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Polévka zeleninová s pastou z bylinek postup přípravy receptu:
1 | Fazolky, mrkev, cukety, brambory, tykev, pórek a rajčata omyjeme. Brambory a mrkev oškrábeme. Mrkev a pórek nakrájíme na 0,5 centimetru silná kolečka. Cuketu překrojíme podélně na čtvrtiny a ty pak krájíme na 0,5 centimetru silné kousky. Tykev a brambory krájíme na menší kostičky. Rajčata spaříme ve vroucí vodě, oloupeme z nich slupku, vykrojíme semínka a rozkrájíme na kostičky. |
2 | V kastrolu si rozpálíme olivový olej a vhodíme na něj pokrájenou zeleninu. Promícháme a necháme, až začne zelenina vonět, v žádném případě ale nesmí zhnědnout. Přidáme fazolové lusky a lehce osolíme. |
3 | Vlijeme vodu tak, aby zelenina zůstala ponořená pod hladinou. Vaříme na mírném plameni 30 minut. Potom přidáme nudle a ještě dalších 10 minut vaříme. |
4 | Zatím si připravíme bylinkovou pastu. Stroužky česneku oloupeme, bazalku nasekáme nadrobno a parmezán rozdrobíme. Všechny ingredience vložíme do hmoždíře a roztlučeme je. Nemáme-li hmoždíř, můžeme je v mixéru rozmixovat. Postupně přidáváme olej. |
5 | Uvařenou polévku rozdělíme do talířů a opepříme čerstvým pepřem. Na závěr do každého talíře polévky přidáme trochu bylinkové pasty. |