Jednoduchý recept

Polévka zeleninová s noky ze strouhaného sýra

  • Česko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 55 minut
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 35 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (90%)
ID receptu: 50747
Kategorie: Čiré polévky

Ingredience

Na polévku
50 g Anglická slanina
1 ks Brambory
0,5 ks Celer bulvový
1 l Hovězí vývar základní
1 ks Kedlubna
250 g Mrkev kořen
1 ks Petržel kořen
1 špetka Sůl
Na sýrové noky
30 g Máslo čerstvé
1 kávová lžička Mouka polohrubá
1 špetka Muškátový oříšek
1 špetka Pepř černý mletý
50 g Petržel - nať
2 polévková lžíce Strouhanka
1 špetka Sůl
2 polévková lžíce Sýr Ementál (Primátor)
1 ks Vejce slepičí

Nutriční hodnoty jedné porce

14% Kalorie 277 kcal
Kilojoule 1 159kJ
5% Sacharidy 19 g
213% Tuky 159 g
51% Sodík 1 g
26% Bílkoviny 14 g

Polévka zeleninová s noky ze strouhaného sýra postup přípravy receptu:

1

Mrkev, celer, petržel a bramboru omyjeme a oškrábeme. Kedlubnu oloupeme. Všechnu zeleninu potom nastrouháme na hrubém struhadle.

2

Slaninu si pokrájíme na kostičky, které vsypeme do hrnce a počkáme, dokud na mírném ohni nezesklovatí. Pak ke slaninovým kostičkám postupně přidáváme nastrouhanou zeleninu. Všechno 10 minut dusíme. Zalijeme zeleninu vývarem a ponecháme 20 minut vařit.

3

Zatím si připravíme sýrové noky. Do misky vložíme změklé máslo, ke kterému rozklepneme vejce, přidáme polohrubou mouku, strouhanku a nastrouhaný ementál. Směs promícháme, opepříme, osolíme a přidáme špetku muškátového oříšku. Hmotu dobře promísíme a necháme 10 minut odležet. Pomocí dvou kávových lžiček tvoříme z hmoty noky a vhazujeme je do polévky. Ztlumíme oheň, aby polévka nevřela, a noky vaříme na mírném plameni asi 5 minut.

4

Nakonec polévku rozdělíme do talířů a posypeme nadrobno nasekanou petrželkou.

Poznámka

Můžeme do polévky připravit také noky vytvořené z mletého telecího masa. Smícháme 100 g mletého telecího masa, 2 žloutky, 2 lžíce strouhanky a 1 lžíci sekané petrželky. Opepříme, osolíme a můžeme ještě přidat trochu strouhané citronové kůry. Z hmoty tvoříme pomocí lžiček noky a vhazujeme do polévky.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept